Apparaterna som gör oss sjuka

TV, dator och bil – tre apparater som är direkt kopplade till fetma i fattiga länder.

Publicerad
Än så länge är det vanligare med egen vespa än egen bil i Indien.
Bild: iStock

I låglöneländer som Indien och Pakistan är fetma och typ 2-diabetes starkt kopplade till innehav av TV, dator eller bil. Det är apparater som får familjemedlemmar i ett hushåll att röra på sig mindre, sitta mer, och tjockna till runt magen.

 I en kanadensisk studie med 154 000 deltagare över hela världen undersöktes vad antalet apparater i ett hushåll gör med hälsan i fyra olika kategorier av länder: höginkomstländer (Sverige ingick i studien), över-medelinkomstländer (exempel Argentina och Polen), låg-medelinkomstländer (Iran, Kina) och så låginkomstländer (Indien, Pakistan, Bangladesh och Zimbabwe).

Deltagarna fick frågor om de hade diabetes typ 2, hur mycket de rörde på sig, hur mycket de satt och vad de brukade äta. De vägdes och mättes på både längden och bredden. Sedan fick de svara på om de ägde en TV, dator eller en bil.

I låglöneländerna visade sig skillnaderna i hälsa vara markanta mellan de som hade många apparater och de som hade inga. I hushåll där man varken hade tillgång till TV, dator eller bil var förekomsten av fetma 3,4 procent. I hushåll som hade tillgång till alla tre apparaterna led 14,5 procent av fetma. Förekomsten av diabetes ökade på samma sätt med antalet apparater. Familjer som ägde både TV, dator och bil rörde sig också 31 procent mindre. De satt 21 procent mer och hade i genomsnitt 9 centimeter större midjemått än de som inga hade.

I höginkomstländer som Sverige är fetma och typ 2­–diabetes redan ett stort problem, och några apparater mer eller mindre gör oss varken friskare eller sjukare. Forskarna bakom studien påpekar att den ekonomiska utvecklingen i många fattiga länder gör att många fler skaffar sig apparater, och att vi kommer att se en fortsatt spridning av fetma och typ 2-diabetes.

Studien är publicerad i CMAJ.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor