Bra kost kompenserar inte sömnbrist vid typ 2-diabetes

Sömnbrist ökar risken för typ-2 diabetes, men tidigare har man trott att det gick att kompensera genom att äta hälsosamt. Det motbevisas av en ny studie.

Publicerad

Vuxna som får mindre än fem timmars sömn per natt har 16 procent högre risk att få typ-2 diabetes jämfört med de som sover sju till åtta timmar.
Bild: Getty images

Nästan en halv miljon svenskar har typ 2-diabetes. Sjukdomen innebär att blodet innehåller för mycket blodsocker. De som drabbas uppmanas att röra på sig, äta hälsosamt och inte röka, men sömnen nämns sällan.

–  Det finns många faktorer som påverkar risken för typ 2-diabetes. Sömnen är en viktig del av den ekvationen och något som borde uppmärksammas mer, säger Christian Benedict, universitetslektor och sömnforskare vid institutionen för farmaceutiska biovetenskaper vid Uppsala universitet.

Christian Benedict
Christian Benedict, sömnforskare vid Uppsala universitet.
Bild: Tobias Sterner

Han har lett en internationell studie, publicerad i tidskriften Jama Open Network, som studerat kopplingar mellan sömn, kost och typ 2-diabetes. Studien bygger på hälsodata från 247 867 vuxna i UK Biobank.

Ju mindre sömn desto högre risk

Resultatet visar att vuxna som sover mindre än fem timmar per natt har 16 procent högre risk att få typ 2-diabetes jämfört med personer som sover de rekommenderade sju till åtta timmarna. Bland personer som endast sover tre till fyra timmar per natt ökar risken med 41 procent.

Att dålig sömn ökar risken för typ 2-diabetes är känt sedan tidigare. Det är också väl etablerat att en hälsosam kost minskar risken. För att undersöka om dessa faktorer tar ut varandra delade forskarna in försökspersonerna i två grupper, varav den ena gruppen hade matvanor som kan kopplas till en lägre risk för typ 2-diabetes.

Men trots bra matvanor minskade inte risken för typ 2-diabetes bland personerna som sov dåligt.

– Många med ett stressigt liv har kanske föreställningen att det går att kompensera dålig sömn med hälsosam kost, men våra resultat visar att det inte fungerar, säger Christian Benedict.

Han blev själv förvånad över resultatet.

–  Jag trodde nog att en hälsosam livsstil på något sätt kunde kompensera, men det visar att sömnen är något som du måste prioritera i livet.

Viktigt ta reda på orsaker till sömnbrist

Enligt Christian Benedict behövs mer forskning för att förstå sambanden mellan sömn, livsstil och risk för typ 2-diabetes och andra sjukdomar. Bland annat skulle han vilja studera hur dieter som bygger på periodisk fasta påverkar sjukdomsrisk bland personer som sover lite, något som inte ingick i den aktuella studien.

Hans råd till personer som har problem med sömnen är att utreda orsakerna. Många går till exempel med oupptäckt sömnapné som innebär korta upprepade andningsuppehåll.

–  Många vaknar då under natten och har svårt att somna om och det finns studier som visar att de som lider av sömnapné har sämre blodsockerkontroll. Här är det viktigt att få diagnos så att man kan få hjälp, till exempel genom en andningsmask, säger Christian Benedict.

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 tidningsnummer om året och dagliga nyheter på fof.se med kunskap baserad på vetenskap.

Beställ idag
Publicerad

Medicin & hälsa

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor