Astronomer mot störande satelliter

Nya stora nätverk av satelliter bländar och stör astronomiska observationer. En internationell organisation inrättar nu ett centrum för att handskas med frågorna.

Publicerad
stjärnhimmel med svaga vita streck

För att bättre kunna se ljussvaga objekt behöver teleskop observera dem en längre tid. Satelliter som passerar syns som streck över bilden. Detta foto är taget som en del av en tävling i astrofotografi, i kategorin ljusförorening. Bilden visar satelliter från nätverket Starlink framför stjärnbilden Plejaderna.
Bild: T. Hansen/IAU OAE/CC BY

Under lång tid har ljusföroreningar från belysning kring städer och vägar varit ett problem för astronomer. De senaste åren har ett nytt problem uppstått i form av de tusentals satelliter som skickas upp av privata företag som det amerikanska Spacex.

Satelliterna reflekterar solljus och syns mycket tydligt i teleskop. Radioastronomin kan också störas, bland annat av satelliternas kommunikation.

Astronomer vill skydda natthimlen

Den internationella astronomiska unionen IAU har skrivit på ett dokument tillsammans med två astronomiska forskningsorganisationer om att bilda ett centrum för att skydda natthimlen.

Från och med april ska de samordna arbetet för att undersöka och motverka problemet. Insatserna handlar bland annat om att göra detaljerad information om satelliter tillgänglig för astronomiska observatorier och utveckla mjukvara för att rensa mätningar från störningarna. Det nya centrumet ska också samverka med rymdföretag för att göra satelliterna mörkare och mindre störande.

Läs mer om hur rymden fylls av nya satelliter i reportaget ”Trängseln ökar i rymden – så ska vi ta hand om skrotet”.

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 tidningsnummer om året och dagliga nyheter på fof.se med kunskap baserad på vetenskap.

Beställ idag
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor