Annons

Forskarna lyckades plantera in falska minnen hos dem med bäst minne.

Bild: 
Istockphoto

Då minns till och med minnesmästarna fel

Superminne kan manipuleras.

Annons

Publicerad:

2014-02-26

Att man kan få folk att tro att de varit med om saker som inte har hänt, visar tidigare studier. Men nu har forskare vid University of California i USA sett att man också kan förvränga minnet hos personer med superminne, så kallat HSAM (highly superior autobiographical memory), eller hypertymesi på svenska. Det är mycket ovanligt med den här typen av extraordinärt minne, där man detaljerat kan säga vad man har gjort nästan varje dag i sitt liv.

Forskarna ville se om denna minneskapacitet gjorde deras minne svårare att påverka. Så var inte fallet. De 20 deltagarna med superminne var lika mottagliga för falska minnen som de 38 i kontrollgruppen. Forskarna kunde till exempel plantera minnet av ett icke-existerande videoklipp från en flygplanskrasch hos 20 procent av hypertymesi-deltagarna, och hos 29 procent av kontrollgruppen.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.