Annons

Pizzakartong

För att bedöma näthatarnas personlighet använde forskarna en maskininlärningsmodell som analyserade deras inlägg.

Bild: 
iStock

De näthatar medan andra fredagsmyser

Annons

Publicerad:

2019-10-28

Män i 40 till 60-årsåldern, som är särskilt aktiva under fredagskvällar, och med en lägre grad av öppenhet och vänlighet jämfört med genomsnittliga forumanvändare. Det är de som uttrycker hat eller skriver nedsättande kommentarer om journalister på forumet Flashback, visar en ny studie om näthat från Totalförsvarets forskningsinstitut.

För att plocka fram sin data gick forskarna igenom tusentals inlägg. Ungefär 7 000 användare hade skrivit om journalister minst två gånger. Av dessa valdes 200 användare slumpmässigt ut för detaljerad analys.

34 användares inlägg bedömdes innehålla hatbudskap mot enskilda journalister – eller hela yrkeskåren. Utifrån alla de texter dessa användare publicerat på forumet analyserade forskarna ålder, och vilken tid på dygnet de postat sina inlägg. Näthatarnas personlighet bedömdes med hjälp av en maskininlärningsmodell.

Studien gjordes på uppdrag av branschorganisationen Tidningsutgivarna – Medier i Sverige, och rapporten finns att ladda ner på deras hemsida.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.