Vinnare av Tidskriftspriset: Årets rörligt 2024!

Dinosaurier nära sydpolen värmde sig med fjädrar

Små, varmblodiga dinosaurier levde en gång i tiden i områdena kring sydpolen, och höll sig varma med en pälsliknande fjäderdräkt.

Publicerad
En rekonstruktion av hur en av de fjäderklädda dinosaurierna kan ha sett ut. Den var ungefär så stor som en liten hund.
Bild: Peter Trusler

Forskare från bland annat Sverige och Australien har undersökt tio fjädrar som upptäckts i de förstenade avlagringarna av en sjö sydväst om Melbourne. Genom att jämföra med andra fossila fjädrar som hittats tillsammans med skelett kan forskarna känna igen dem som fågel- respektive dinosauriefjädrar. Djuren var små och anpassade till kyla. Med utgångspunkt från fjädrarnas storlek bedömer forskarna att fåglarna var jämförbara med dagens sparvar, och dinosaurierna med små hundar.

Fynden breddar bilden av dinosaurierna. De flesta fynd av dinosaurier med fjädrar har hittats på norra halvklotet och i områden som då var nära ekvatorn. Men vissa dinosaurier var anpassade till ett kallare klimat, berättar Benjamin Kear, docent vid Evolutionsmuseet på Uppsala universitet, som var en av de ledande forskarna bakom studien.

– Du får tänka dig att inte hela dinosauriernas värld var som Bahamas. De här djuren levde på en sydlig breddgrad motsvarar dagens Grönland – fast på motsatt halvklot. Det var inte så olikt Sverige i dag, med milda somrar och kalla vintrar, säger Benjamin Kear.

För 118 miljoner år sedan låg sjön söder om den södra polcirkeln. Fjädrarna ger en ledtråd om att här fanns ett mycket varierat djurliv. 

 

Fossil av trådig fjäder.
Fossil fjäder från en rovdinosaurie, ca 1 cm.
Bild: Melbournes museum

 

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor