Annons

Både kyla och hårt fysiskt arbete ökar belastningen på hjärtat.

Bild: 
iStock

Efter snö kommer hjärtinfarkter

Ett rejält snöfall ökar risken att få en hjärninfarkt – för män. Enligt forskare i Kanada beror det på snöskottningen.

Annons

Publicerad:

2017-02-13

Efter ett snöfall på 20 centimeter ökar männens risk att dö av en hjärtinfarkt med en tredjedel. För kvinnor finns ingen motsvarande riskökning. Det visar registerdata från närmare 200 000 personer som antingen avlidit eller behövt sjukhusvård på grund av en hjärtinfarkt i den kanadensiska provinsen Québec sedan år 1981.

Sambandet har med snöskottning att göra, enligt en rapport i den kanadensiska läkarföreningens tidskrift CMAJ. Författarna skriver att män skottar mer snö än kvinnor, i synnerhet efter stora snöfall, och uppmanar läkare att informera patienter med hjärtproblem om snöskottningens risker.

Både hård fysisk ansträngning och kyla påfrestar hjärtat. Snöskottning kan öka belastningen till mer 75 procent av maxpulsen, enligt forskarna.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.