Elastisk dräkt ser till att du lyfter rätt

En mjuk dräkt med gummiband och vajrar gör det svårare att lyfta något genom att  böja ryggen – men desto enklare att huka sig. Tanken är att dräkten ska hjälpa dem som jobbar med tunga lyft.

Text Oskar Alex
Publicerad
Dräkten gör det lättare att huka sig när man ska lyfta något tungt, genom att strama emot om man försöker böja ryggen. Dessutom ger den en extra skjuts när man ställer sig upp.
Bild: Yun et al., Sci. Robot. 6, eabe1243 (2021)

Forskare från Seoul National University i Sydkorea har tagit fram ett mjukt exoskelett i form av en dräkt. Det väger bara 850 gram och använder varken motorer eller elektronik för att ge användaren extra styrka. I stället bygger tekniken på en serie vajrar och gummiband som glider utanpå kroppen.

När en användare försöker luta sig framåt dras banden åt och bromsar rörelsen. Det går däremot att huka sig utan problem, och på väg upp ger banden till och med en extra skjuts. Tanken är att dräkten ska minska ryggbelastningen för dem som jobbar med tunga lyft.

Lyft med böjda ben

Ett test med tio deltagare tydde på att de var mer benägna att göra lyft genom att gå ned på huk med dräkten på, än utan den. I båda fallen instruerades deltagarna att lyfta med valfri hållning. De var även ovetande om dräktens syfte.

Framöver behöver forskarna göra fler, större studier och visa att dräkten kan bäras under lång tid utan att bli obekväm eller orsaka skador.

Forskarna jobbar även med en variant där spänningen i gummibanden och vajrarna kan justeras med en fjärrkontroll. På så sätt kan användaren luta sig framåt om det behövs, utan att tvingas ta av sig dräkten.

Studien är publicerad i tidskriften Science Robotics.

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev
Text Oskar Alex
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor