”Ett framgångsrikt misslyckande” 50 år senare

Publicerad
I kontrollrummet den 15 april 1970. Här granskas en prototyp för en koldioxidrenare som astronauterna på Apollo 13 kunde konstruera för att klara sig tillbaka till jorden.
Bild: NASA

Tre astronauter var på väg mot månen med Apollo 13 i april 1970. Plötsligt exploderade en syretank. Tanken intill skadades också. Snart hade farkosten problem med elförsörjning, vattentillgång och luftrening.

Frenetiska insatser vidtog för att få problemet under kontroll, med hjälp av massor av människor nere på jorden. Astronauternas kamp följdes av hela världen. Den 17 april 1970 kunde de till slut landa välbehållna på jorden.

Astronauterna James Lovell och Fred Haise skulle ha blivit den tredje besättningen som landade på månen, med John Swigert kvar ombord på kommandomodulen i omloppsbana. I stället fick de runda månen och återvända. Deras färd blev sedan klassad som ”ett framgångsrikt misslyckande” och studeras som ett exempel på problemlösning i praktiken.

Under denna vecka kan den som är intresserad följa Apollo 13 och dess bekymmer i realtid (med 50 års fördröjning), bland annat på webbplatsen Apollo in real time, och på Nasas sidor.

 

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor