Forskar grand prix inspirerar unga: ”Kul att man sådde en idé hos någon”
Luis Oliveira vinner årets Forskar grand prix med sina hackade cancerceller. Tävlingen inspirerar den unga publiken, som 15-åriga Gabriel som vill bli forskare.
Det är spänning i luften i Filadelfiakyrkan i Stockholm. De fem finalisterna står på scenen tillsammans med konferenciern Josefin Johansson och Fortes generaldirektör Jonas Björck. Nu väntar alla på att vinnaren ska tillkännages.
– Trumvirvel! Och det är ingen mindre än Luis Oliveira, säger Jonas Björck i mikrofonen.
Den rosa bakgrunden med texten ”Forskar grand prix” fylls med digital guldkonfetti och applåderna dånar i den stora lokalen. En chockad och glad Luis Oliveira, doktorand vid Lunds universitet, kommer fram för att ta emot blommorna, pokalen och prispengarna.
– Adrenalinet var redan högt efter att jag presenterat på scen, och att sedan höra att jag vann – det var liksom adrenalin på adrenalin. Det var otroligt, säger han efteråt.
Gör cancerforskning lättillgänglig
Luis Oliveiras forskning handlar om att ”hacka” cancerceller, som han själv uttrycker det i sin presentation. Hans förhoppning är att förbättra cancerimmunterapi – en behandling som hjälper immunsystemet att strida mot cancercellerna. Luis Oliveira har undersökt en del av immunsystemet: dendritiska celler. I hans forskning vill han bidra med en större förståelse för dendritiska cellernas transkriptionsfaktorer, ett gäng små proteiner som är en viktig del av processen när gener transkriberas. Genom att hacka en cells genetiska kod kan man skapa celler i immunsystemet som strider mot cancern, berättar Luis Oliveira.
För att förklara de biologiska mekanismerna använder han tecknade bilder av cancerceller med mustasch och glasögon, samt Darth Vader som ska representera den onda sidan – alltså cancerns sida.
– Jag ville göra det mer relaterbart för publiken. Dessutom är jag en nördig forskare, så det är klart att Darth Vader dyker upp, säger Luis Oliveira.
Presentera forskning på bästa sätt
I Forskar grand prix tävlar forskare om att presentera sin forskning på ett så enkelt, inspirerande och pedagogiskt sätt som möjligt. Publiken och juryn utser vinnaren tillsammans, men publikens röster väger tyngst. Majoriteten av publiken är gymnasie- och högstadieelever.
När tävlingen är avslutad köar många elever för att ta en bild tillsammans med komikern Ahmed Berhan som är en av jurymedlemmarna.
I vimlet finns några niondeklassare från Jakobsberg och Sollentuna som hade en annan favorit än vinnaren.
– Nej, det här var inte rättvist. Erik borde ha vunnit, utbrister 15-åriga eleven Elif.
Hon menar Erik Andersson vid Karolinska institutet som talade om tvångstankar. Han kom på en andra plats. Elif och hennes klasskompis vill berätta för honom att de tycker att han skulle ta hem första platsen och letar upp honom i folkhavet.
Deltagarna inspirerar unga
Eleven Gabriel tycker dock att rätt person vann. Han blev så inspirerad av Forskar grand prix att han har sagt till sin lärare att de borde anordna en liknande tävling i skolan. Dessutom vill han delta i Forskar grand prix när han blir äldre.
– Jag tror att jag skulle vilja stå på den här scenen och berätta om min forskning för jag tyckte det såg så kul ut att berätta för ungdomar om aktuella forskningsområden, säger Gabriel.
Flera elever kommer fram till Luis Oliveira och säger samma sak. De har också frågor om forskaryrket generellt.
– Det betyder att… Ja, det kommer låta väldigt cheesy, men det betyder att man är inspirerande. Jag vill inte vara så: ”Wow, jag är så inspirerande för människor” men på ett sätt så är det så. Du sådde en idé hos någon som kan ha en passion för forskningskommunikation och det är otroligt, säger Luis Oliveira.
Forskar Grand Prix
Forskar Grand Prix är Sveriges största tävling i presentationsteknik för forskare. Årets expertjury består av forskaren Nina Cyrén Wombs, medicinjournalisten Amina Manzoor och komikern Ahmed Berhan. Finalen anordnas sedan 2012 av föreningen Vetenskap & Allmänhet tillsammans med forskningsråden Formas, Forte, Vetenskapsrådet och Vinnova.
Kunskap baserad på vetenskap
Prenumerera på Forskning & Framsteg!
Inlogg på fof.se • Tidning • Arkiv med tidigare nummer