Vinnare av Tidskriftspriset: Årets rörligt 2024!

Forskar-VM: Svenska trion vill bidra till att lösa ett av astrofysikens största problem

Julius Lyreborn, Jonah Friberg och Johan Andersson är alla med i Sveriges unga forskarlandslag. De siktar på att imponera på juryn med sitt projekt i forsknings-VM i Los Angeles och ser fram emot att möta andra med samma intresse.

Publicerad

Julius Lyreborn, Johan Andersson och Jonah Friborg från Sveriges unga forskarlandslag tävlar med en detektor som ska analysera myonflödet.
Bild: Catherine Fulgencio

Guldkonfetti skjuts upp i luften medan glad popmusik spelas i högtalarna i den stora aulan i Science Park i Södertälje. På scenen står Sveriges unga forskarlandslag. Efter att ha vunnit forsknings-SM ska de alla delta i internationella tävlingar med sina projekt.

– Jag blev lite ställd. Det tog några dagar för mig att förstå att vi hade vunnit. Det har varit så mycket arbete och det har varit så kul, säger Johan Andersson.

Myondetetektorn som eleverna från Linköping tävlar med.
Bild: Privat

Totalt är de fem från Sveriges unga forskningslandslag som deltar i Regeneron ISEF, eller VM i forskning, i Los Angeles i USA.

Julius Lyreborn, Jonah Friberg och Johan Andersson går tredje året på gymnasiet i Berzeliusskolan i Linköping och tävlar med sitt gymnasiearbete som undersöker frågan: Vad är ursprunget till kosmisk strålning? Kompisarna byggde en detektor för att analysera myonflödet.

– Det är ett av astrofysikens största olösta problem och vi ville bidra till att lösa det, säger Johan Andersson.

Samarbetet var det mest värdefulla

Vissa dagar jobbade de i 12 timmar och var ofta uppe sent för att göra klart projektet. När de får frågan om de gått varandra på nerverna börjar de skratta. Det har funnits några sådana stunder och de har behövt ha omröstning kring småsaker.

Deras lärare uppmanade alla elever att jobba i grupp inför gymnasiearbetet.

– Att skolan ser till att man arbetar i grupp är väldigt bra för det är ju så man forskar senare. Jag tycker vi har ett fint samarbete och vi har väldigt roligt tillsammans. Det tycker jag har varit det mest värdefulla med det här projektet, säger Jonah Friberg och kompisarna nickar instämmande.

Tusentals likasinnade

1 800 elever från 75 länder deltar i forsknings-VM som pågår 11–17 maj. Alla deltagare ställer ut sina projekt och presenterar dem för en jury. Killarna tycker det är roligt att representera Sverige i en så stor tävling.

– Jag har alltid brunnit för populärvetenskap och för att förklara koncept, och att få göra det för folk som är kunniga inom områdena är kul, även om det är lite läskigt men det roligaste kommer nog vara att prata, diskutera och argumentera med likasinnade, säger Julius Lyreborn.

Det finns dock mer än forskning på schemat.

– Jag tycker att det är fantastiskt att alla ISEF-medlemmar ska åka till Universal studios, säger Jonah Friberg.

Sveriges unga forskningslandslag

  • Sveriges unga forskningslandslag utses varje år på forsknings-SM.
  • I år utsågs tolv elever från olika gymnasieskolor men antalet kan variera.
  • Landslaget representerar Sverige i världens största vetenskapstävlingar för unga. De är också ambassadörer och representerar både sig själva, landslaget och Unga Forskare i vetenskapliga och sponsorrelaterade sammanhang under året.

Källa: Unga Forskare

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 tidningsnummer om året och dagliga nyheter på fof.se med kunskap baserad på vetenskap.

Beställ idag
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor