Annons

Forskare vill avskaffa personliga ansökningsbrev

Standardiserade kompetenstester skulle kunna motverka diskriminering av arbetssökande som inte har traditionellt svenska namn.

Författare: 

Publicerad:

2013-04-19

50 procent – så mycket större chans har den med svenskklingande namn att komma på anställningsintervju jämfört med den som har ett namn som låter utländskt. För att trotsa specifika fördomar gäller det för greker att lyfta fram sin yrkeskompetens, för tyskar att visa att de faktiskt har social förmåga och som har ett arabiskklingande namn måste visa upp en extra god social förmåga och yrkeskompetens för att få jobb i Sverige. Det visar Rickard Carlsson i sin avhandling i psykologi vid Lunds universitet. Han har bland annat skickat fiktiva svar på 5 500 platsannonser. För att arbetssökande ska slippa kompensera för arbetsgivarnas fördomar menar Rickard Carlsson att man bör låta standardiserade personlighets- och kompetenstester ersätta personliga ansökningsbrev och urval baserat på magkänsla.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar