Forskare vill ta genväg till vaccin mot corona

Infektera friska försökspersoner med coronavirus. Det föreslår nu en grupp forskare för att snabba på utvecklingen av ett vaccin mot Covid-19.

Publicerad

Medan coronasmittan sprids över världen jobbar ett 50-tal grupper på ett vaccin. På rekordtid har två av vaccinkandidaterna kommit så långt som till försök på människor. Det rör sig om begränsade försök för att undersöka att vaccinet inte har några allvarliga biverkningar.

Men vägen till ett godkänt vaccin är lång och fler försök på större grupper krävs innan myndigheterna kan godkänna ett nytt vaccin. I den sista, tredje fasen testas normalt tusentals personer. Några får vaccin, andra placebo och sedan följer noggrann uppföljning under lång tid för att slå fast om vaccinet är effektivt och säkert. Att utveckla ett nytt vaccin kan därför ta 5–10 år.

Frivilliga smittas med corona

För att korta utvecklingstiden föreslår en grupp forskare från USA och Storbritannien att friska, frivilliga medvetet smittas med viruset för att testa effekten av nya vaccin. Förslaget, som publicerats on-line går ut på att 100 försökspersoner antingen får vaccin eller placebo. Sedan smittas de med SARS-CoV-2. På så sätt går det betydligt snabbare att se om vaccinet fungerar. Om det visar sig verksamt kan sedan en större grupp testas på vanligt sätt.  

Men att utsätta friska för smitta är potentiellt livshotande. Enligt förslaget ska därför försökspersonerna övervakas noga och erbjudas ”bästa tänkbara vård” om de skulle insjukna. För att minimera riskerna skulle försökspersonerna också vara mellan 20 och 45 år.

Att utsätta friska för risken är i detta läge motiverat, enligt forskarna bakom förslaget som jämför med brandmän som ger sig in i brinnande hus och människor som donerar organ. 

”Det finns genvägar man inte ska ta”

Charlotta Bergquist, chef för Läkemedelsverkets infektionsgrupp är mycket tveksam.

– Alla önskar så klart att det ska gå jättesnabbt att få fram ett vaccin med det finns genvägar som man inte ska ta.

Även om det råder en global pandemi är det farligt att rucka på säkerheten, menar hon. En risk är att ett vaccin godkänns fast det inte är effektivt, men värre är om det skulle ha biverkningar.

– Då får man ett förtroendeproblem som slår mot programmen för barnvaccinationer och det är inte acceptabelt. Ett av de stora hoten mot folkhälsan är just vaccinskepticism, säger Charlotta Bergquist.

Alla tänker så klart på massvaccineringen mot svininfluensan?

– Ja, och där hade vi säkerhetsdata. Att sänka kraven efter det känns helt orealistiskt.

Publicerad

Medicin & hälsa

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor