Coronakrisen bakom kulisserna

Publicerad

Bild: Jesper Petersen

Krispaket efter kris­paket och 20 extra ändringsbudgetar. Åtgärder kom i en strid ström från regering och riksdag för att hantera effekterna av pandemin. Men hur gick det till när besluten fattades? I en ny bok ger två av nyckel­personerna bakom regeringens krishantering en både insiktsfull och personlig inblick i det intensiva arbetet bakom kulisserna.

Maja Fjaestad och Emma Len­narts­­­son var statssekreterare på Socialdepartementet respektive Finansdepartementet när pandemin bröt ut. Deras roll var att leda det interna arbetet med att hantera allt från restriktioner och covid-tester till korttidspermitteringar.

De beskriver hur den annars rätt tröga statsapparaten skruvas upp till turboläge. Beredningar som normalt tar månader eller år måste göras på några dagar.  Allt blev inte bra, konstaterar författarna, och med boken delar de med sig av sina lärdomar. En är vikten av att investera i civil beredskap, en annan att kunna agera snabbt när – inte om – krisen kommer.

Mitt i krisen: Beredskap och ledarskap i skarpt läge

Maja Fjaestad och Emma Lennartsson
Volante

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 tidningsnummer om året och dagliga nyheter på fof.se med kunskap baserad på vetenskap.

Beställ idag
Publicerad

Samhälle & kultur

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor