Fredspris går till att försvara yttrandefriheten

Att ge priset till journalister som jobbar för demokrati i en utsatt situation gör frågan mer konkret, enligt freds- och konfliktforskaren Isak Svensson.

Text Oskar Alex
Publicerad
Journalisterna Maria Ressa och Dmitrij Muratov tilldelas Nobels fredspris år 2021, för deras arbete med press- och yttrandefrihet i länder där friheterna blir allt mer inskränkta.
Bild: Gettys images

Journalisterna Maria Ressa och Dmitrij Muratov tilldelas Nobels fredspris år 2021 ”för deras ansträngningar för att värna yttrandefriheten, som är en förutsättning för demokrati och varaktig fred”.

Maria Ressa föddes 1963, i Manila, Filippinerna. År 2012 grundande hon mediehuset Rappler som bedriver undersökande journalistik i landet. Rappler har bland annat granskat Duterte-regimens våldsamma kampanj mot narkotika, och hur nättroll har använts för att sprida regimvänlig propaganda.

Dmitrij Muratov föddes 1961, i Samara, Ryssland (dåvarande Sovjetunionen). År 1993 grundade han Novaya Gazeta, den i dag mest oberoende tidningen i Ryssland, som granskar allt från korruption till maktmissbruk och polisvåld.

Sedan 1995 är han tidningens chefredaktör. Hittills har sex av dess journalister dödats, varav en var Anna Politkovskaya, som sköts ihjäl i Moskva år 2006, i hissen i hennes eget bostadshus.

Demokrati och pressfrihet under attack

Priset delas ut i en tid då demokratier världen över sviktar till förmån för mer auktoritära stater. Situationen för journalister blir även den allt sämre i många delar av världen, enligt Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex. Nobelkommittén har därför gjort ett bra val, säger Isak Svensson, professor i freds- och konfliktforskning vid Uppsala universitet.

– Det har spekulerats mycket om att priset skulle lyfta fram just demokratifrågor, så temat var väntat. Att ge priset till journalister som jobbar med detta i en väldigt utsatt situation gör frågan mer konkret och lättare att knyta an till, än om priset hade delats ut till en organisation.

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Valet ligger även i linje med prisets syfte: att belöna insatser som bidrar till en fredligare värld.

– Det finns gott om forskning som visar på ett starkt samband mellan fred och demokrati. Demokratiska länder är bättre på att hantera konflikter, både inom sig och mellan varandra. Yttrandefrihet är i sin tur en förutsättning för demokrati.

Hur kommer valet av pristagare påverka Filippinerna och Ryssland, samt världen i stort?

– Man ska inte överdriva prisets effekt. Ett fredspris till journalister innebär inte att yttrandefriheten i dessa länder kommer att förbättras, men det kan bidra till att världens uppmärksamhet riktas mot dessa viktiga frågor, åtminstone under ett tag, säger Isak Svensson.

Därför är det av särskild vikt att priset till Maria Ressa berör situationen i Filippinerna, som har haft en kraftigt auktoritär utveckling under senare år. 

– Men jämfört med utvecklingen i Ryssland, som alla känner till, har utvecklingen i Filippinerna fått mindre uppmärksamhet. På det sättet har fredspriset även ett pedagogiskt syfte, genom att rikta strålkastarljuset mot sådant många annars inte tänker på.

 

Text Oskar Alex
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor