Vinnare av Tidskriftspriset: Årets rörligt 2024!

Gatljus snuvar duvor på djupsömn

Duvor sover ytligare och oroligare med lampan tänd. Det visar australiensiska forskare i en studie där man för första gången mätt hjärnvågor hos sovande fåglar som utsätts för ljus.

Text Oskar Alex
Publicerad
 Att gatljus kan störa nattsömnen hos fåglar är redan känt. Genom att mäta hjärnvågor har forskare nu visat att fåglarna inte bara sover mindre – utan även ytligare när ljuset är tänt.
Bild: Getty Images

Människans sömn är indelad i stadier, bland annat REM-sömnen då vi rör på ögonen och drömmer mycket, och djupsömnen då kroppen återhämtar sig mest.

Sömnstadier är exklusivt för däggdjur med bara ett undantag: fåglar, vars sömn är indelad på ett liknande sätt. Nu har forskare från Australien låtit duvor sova i sömnlabb med elektroder kopplade till hjärnan för att kunna analysera sömnens kvalitet – inte bara dess längd.

Studien visade att vitt ljus påverkade samtliga sömnstadier hos duvorna. Ljuset fick dem att sova ytligare, mindre och mer fragmenterat då de spenderade kortare tid i varje sömnstadie.

Caroline Isaksson är docent i ekologi vid Lunds universitet och har läst studien, publicerad i Current Biology.

– Man vet sedan tidigare att ljus får fåglar att sova sämre, men det här är den första studien som kunnat visa att de faktiskt inte kommer in i djupsömnen. Det kan man inte se i andra studier där man mäter sömn genom att titta på till exempel hormonnivåer av melatonin, säger hon.

Hos människor kan ihållande sömnbrist få en mängd negativa effekter, bland annat försämrat immunförsvar. Hos fåglar är de exakta effekterna däremot inte helt klarlagda, men en del forskning tyder på att sömn hjälper dem att hålla hörselminnet i trim och även påverkar inlärning av fågelsång.

Jämförde vitt och gult ljus

Forskarna jämförde även om vitt ljus var lika störande som gult. I Sverige har gatubelysning med natriumlampor som ger ett gulaktigt sken länge varit vanligast, men de håller nu på att ersättas med LED-lampor på omkring 5 000 Kelvin, eller K, vilket är kallare än det vita ljuset fåglarna exponerades för i studien. Förutom att de nya LED-lamporna är energisnåla och dimbara underlättar det blåare ljuset för människor att uppfatta kontraster i mörkret vilket är viktigt i trafiken.

Studien visade att duvor sov precis lika dåligt oavsett om ljuset var vitt eller gult. Australiensiska skator som fick göra samma sak sov däremot betydligt bättre när ljuset var gulfärgat. Men eftersom varken det vita eller gula ljuset var av exakt samma styrka och färg mellan grupperna är det svårt att jämföra duvor och skator rakt av, trots att det rör sig om samma studie. Dessutom var duvorna framavlade i labb medan skatorna fångats in vilda. Variationen kan alltså bero på olikheter mellan vilda och tama fåglar, inte arterna i sig, säger Caroline Isaksson.

I stället för olikfärgade lampor finns dock en väl belagd metod för att inte störa djur som sover på natten: att minska mängden gatljus helt och hållet.

– Det är sådant man tänker på nu när man installerar ny gatubelysning, just för vilda djur. Att minska ned på ljuset och vissa delar av natten till och med ha det helt avstängt, och att rikta ljuset nedåt, istället för att lysa upp hela natthimlen, säger Caroline Isaksson. 

 

 

 

 

Text Oskar Alex
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor