Annons
Rymd kaffe gott

De tre studenterna Robert Johnson, Benjamin Young och Colin Shaw (från vänster) visar sin uppfinning som gör det möjligt att blanda gott kaffe i rymden. Slangen mellan kaffet och mjölken har en ventil som förhindrar farligt läckage.

Bild: 
Jeff Fitlow/Rice University

Godare kaffe i rymden

Snart kan astronauter på den internationella rymdstationen ISS själva bestämma hur de vill ha sitt kaffe. Amerikanska studenter har utvecklat en ny metod för riskfri dosering av kaffe i tyngdlöshet. 

Författare: 

Publicerad:

2013-05-08

Här nere på jorden är vi vana vid att själva kunna bestämma hur mycket mjölk och socker vi vill ha i kaffet. Men astronauterna på den internationella rymdstationen ISS har hittills förvägrats den rättigheten, kaffet kommer nämligen färdigblandat. Nu har tre studenter vid Rice University i Houston, USA, utvecklat ett doseringssystem som ska råda bot på problemet.

Studenterna utgick från de befintliga rymdförpackningarna med frystorkat kaffe. De designade sedan graderade påsar med mjölk och sockerlösning, som kan anslutas till kaffeförpackningen. Med hjälp av en 3D-printer skapade de ett tillbehör som rullar upp påsarna så att innehållet kan pressas ut och doseras efter graderingen på påsarna. På så vis blir det möjligt att blanda kaffet efter behag utan att riskera läckage, något som skulle kunna skada rymdstationens instrument.

Studenterna hade hört talas om att astronauterna var missnöjda med kaffet på rymdstationen och beslutade sig för att försöka lösa problemet. De kallar projektet: Houston, we have coffe.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar