Godare kaffe i rymden
Snart kan astronauter på den internationella rymdstationen ISS själva bestämma hur de vill ha sitt kaffe. Amerikanska studenter har utvecklat en ny metod för riskfri dosering av kaffe i tyngdlöshet.
Här nere på jorden är vi vana vid att själva kunna bestämma hur mycket mjölk och socker vi vill ha i kaffet. Men astronauterna på den internationella rymdstationen ISS har hittills förvägrats den rättigheten, kaffet kommer nämligen färdigblandat. Nu har tre studenter vid Rice University i Houston, USA, utvecklat ett doseringssystem som ska råda bot på problemet.
Studenterna utgick från de befintliga rymdförpackningarna med frystorkat kaffe. De designade sedan graderade påsar med mjölk och sockerlösning, som kan anslutas till kaffeförpackningen. Med hjälp av en 3D-printer skapade de ett tillbehör som rullar upp påsarna så att innehållet kan pressas ut och doseras efter graderingen på påsarna. På så vis blir det möjligt att blanda kaffet efter behag utan att riskera läckage, något som skulle kunna skada rymdstationens instrument.
Studenterna hade hört talas om att astronauterna var missnöjda med kaffet på rymdstationen och beslutade sig för att försöka lösa problemet. De kallar projektet: Houston, we have coffe.