Häng med Apollo 11 till månen

Forskning & Framsteg går på bio och ser en annorlunda dokumentär.

Publicerad
Astronauterna på väg mot raketuppskjutningen.
Bild: Nasa

Den 20 juli i år var det 50 år sedan de första människorna steg ut på månens yta. Neil Armstrong yttrade sina berömda ord om ett litet steg för en människa och ett jättesprång för mänskligheten. Buzz Aldrin såg sig omkring och kommenterade den magnifika ödsligheten. Michael Collins väntade i omloppsbana på att de skulle lyckas återvända.

Det här jubileumsåret har det kommit många artiklar, böcker, webbplatser och poddar för den som vill gräva ner sig i Apolloprogrammet och månfärderna. Den som är ens det minsta intresserad bör passa på att se filmen Apollo 11 (biopremiär 23 augusti).

Upplevelsen är som en tidsresa tillbaka till 1960-talet och händelserna kring just denna månfärd. Filmen består helt och hållet av film och ljud från tiden det begav sig, inklusive tecknad grafik som visar hur kommandomodulen Columbia och landaren Eagle rör sig genom rymden. Vi får se människor i fina kläder men fula glasögon som campar för att titta på raketuppskjutningen. Män i slips som kedjeröker framför paneler med många knappar. Och så astronauterna. Astronauter som provas in i rymddräkter, som åker hiss upp till toppen av raketen, som flyter omkring i tyngdlöshet, och som slutligen landar på havet och dras fram ur sin kapsel.

Apollo 11 är en film som kan uppskattas av alla med något intresse för historia. Den tittare som har lite förkunskaper och kan känna igen personer och detaljer har nog ändå en fördel och kan få ut lite extra av biobesöket.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor