Så förändrades svarta hålets ring på ett år

I galaxen M87 finns ett supermassivt svart hål, omgivet av het och lysande materia. Det var det första svarta hålet som forskare lyckades avbilda. Nu har de uppdaterat bilden.

Publicerad
Två diffusa bilder av en orange-röd ring kring en mörk rundel (det svarta hålets skugga), mot svart bakgrund. Den vänstra bilden är ljusare nedtill och till höger.

Galaxen M87 befinner sig över 50 miljoner ljusår bort. I galaxens centrum finns ett supermassivt svart hål. Den första bilden (till vänster) bygger på mätningar från 2017, och den andra på mätningar från 2018.
Bild: EHT Collaboration

2019 fick vi se den första bilden av ett svart hål, skapad med hjälp av ett globalt nätverk av radioteleskop som kallas Event horizon telescope (EHT). Nu har forskarna bakom EHT analyserat senare mätningar och avbildat samma svarta hål ännu en gång.

Den största skillnaden mellan den gamla och nya bilden är att den ljusaste delen av ringen har flyttats. Det är en förväntad effekt av turbulens och oordning i den heta skivan av material kring det svarta hålet. Hur mycket skivan förändras över tid kan jämföras med forskarnas modeller av det svarta hålets omgivning, som domineras av starka magnetfält och laddade partiklar. Genom att studera samma svarta hål från år till år kan forskarna testa teorin och jämföra förutsägelserna med vad de faktiskt ser.

Den mörka delen i bildernas mitt är känd som det svarta hålets skugga. Den är lika stor i båda bilderna. Enligt den allmänna relativitetsteorin beror radien på ett svart hål enbart på dess massa, och eftersom det här svarta hålet inte hinner öka märkbart från ett år till ett annat ska storleken vara konstant.

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 tidningsnummer om året och dagliga nyheter på fof.se med kunskap baserad på vetenskap.

Beställ idag
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor