Annons

Efter varje film fick paren samtala utifrån det här formuläret. Samtalsguiden går att ladda ner så att du kan testa själv med din partner.

Bild: 
University of Rochester

I stället för parterapi: filmkväll

Att prata om film halverar antalet skilsmässor.

Annons

Publicerad:

2014-02-11

För par med relationsproblem kan det vara lika bra att se American beauty eller Borta med vinden tillsammans som att boka tid hos parterapeuten. Det visar en studie från University of Rochester i USA. Under en månad såg 33 förlovade eller nygifta par på fem filmer – de fick välja på 47 olika filmer – med parrelationer som huvudsakligt tema. Efter varje film fick de följa ett samtalsformulär om hur deras egen relation såg ut i förhållande till handlingen i filmen.

Tre år efter försöket hade 24 procent av kontrollgruppen på 44 par gått skilda vägar, medan bara 11 procent hade separerat i filmgruppen. 11 procent var även den skilsmässonivå som rapporterades i de två ytterligare grupper på 45 respektive 52 par som gått i parterapi som fokuserade på kommunikationsmönster respektive acceptans. Enligt forskarna visar resultatet att de flesta vet hur de borde agera i sin relation, men att en film är ett utmärkt sätt att få upp ögonen för hur man verkligen agerar.

För den som vill prova på metoden tillsammans med sin partner finns filmtips och samtalsguideUniversity of Rochesters hemsida.

Här kan du se psykologiforskaren Ronald Rogge själv berätta om studien:

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.