Indisk rymdsond har landat på månen

Den indiska rymdorganisationen Isro har lyckats sätta en landare på månens yta. Ryska Roskosmos misslyckades för bara några dagar sedan – men fler aktörer har månen i sikte.

Publicerad

Vikram är den första farkosten som lyckats landa nära månens sydpol.
Bild: Isro

Den indiska månsonden Chandrayaan-3 lyckades sätta ner landaren Vikram på månens yta. Det blir den första farkosten som lyckats landa nära månens sydpol. Det är ett viktigt område bland annat för att forskare har sett tecken på att det kan finnas vatten där, vilket kan bli till råvara vid framtida månutforskning. Indien försökte sätta en landare på månen redan 2019, men misslyckades.

Månen är målet för många länder och privata företag som nu satsar på att etablera sig i rymden. Att ta sig till månen är att sätta sin rymdteknik på prov.

Fler försök att landa på månen

Den ryska sonden Luna-25 skulle också ha landat nära den södra månpolen, men kraschade och förstördes i söndags, den 20:e augusti.

Tidigare i år skickade det privata japanska företaget ispace en farkost mot månen med en strövarrobot från Förenade arabemiraten. Landningen misslyckades. Till helgen ska den japanska rymdstyrelsen Jaxa sända iväg sin månlandare Slim.

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 tidningsnummer om året och dagliga nyheter på fof.se med kunskap baserad på vetenskap.

Beställ idag
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor