Jättelasern är redo för forskarna

Idag, den 1 september, invigs forskningsanläggningen XFEL i Hamburg, som finansieras bland annat av Sverige. Nu kan forskare ansöka om att komma hit för att undersöka molekyler och material med hjälp av oerhört starka och korta röntgenblixtar. 

Publicerad
Installation av utrustning vid en experimentstation på XFEL utanför Hamburg.
Bild: European XFEL

XFEL är en acceleratordriven anläggning som ger röntgenljus, av ett speciellt slag där alla ljusvågor svänger i takt på samma sätt som i en laser. Ljuset är starkare och med fler blixtar per sekund än i andra anläggningar. Här kommer vissa försök som tar en vecka vid en annan anläggning att kunna göras på några timmar. Bland annat ska man kunna skapa filmer som visar vad som händer i molekylerna i kemiska reaktioner. Forskare hoppas också på att kunna avbilda enskilda molekyler.

Forskning & Framsteg besökte XFEL i somras, när förberedelserna inför dagens invigning pågick som bäst. Direktören Robert Feidenhans’l bjöd in till sitt kontorsrum i byggnaden ovanpå den underjordiska experimenthallen. Han är fysiker från Danmark med lång erfarenhet av att arbeta med röntgenstrålning.

Robert Feidenhans’l. 


Bild: European X-Ray Free-Electron Laser Facility

 

Vad är det som gör XFEL speciellt?

Det speciella är att acceleratorn är supraledande – vi kyler ner den till två grader över den absoluta nollpunkten så att det elektriska motståndet försvinner. Nästa amerikanska frielektronlaser blir också supraledande, men vi har nog ungefär fem år på oss när XFEL är bäst i världen.

Vilka utmaningar och svårigheter har ni stött på?

Mirakulöst nog har saker faktiskt funkat som de skulle.

Det är inte de högteknologiska sakerna som trasslar, utan de praktiska detaljerna. Förra veckan hade vi en översvämning, det var vatten i hela källaren från en läcka på söndag morgon. Säkerhetssystemet var inte installerat ännu.

Vilka forskare kommer hit?

Hittills har vi fått in 63 förslag på forskningsprojekt, förhållandevis många från Sverige. Sverige är en stor nation i det här fältet, på samma nivå som Frankrike.

Men det ska inte bara vara Västeuropa här.

Utbytet mellan länder är viktigt. Att få folk att mötas är en viktig del av de här internationella forskningsanläggningarna.

 

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor