Annons

Jobbpraktik bäst för kvinnor och yngre

En ny rapport visar att praktik på en arbetsplats har en mätbar effekt. Den varierar dock mellan olika grupper. 

Författare: 

Publicerad:

2013-03-25

Praktik på en arbetsplats underlättar för en arbetssökande att ta sig in i arbetslivet. De som deltog i en sådan praktik hade två år senare varit arbetslösa i genomsnitt 6 procent kortare tid än en liknande grupp arbetslösa som inte deltagit i någon praktik.

Effekten var tydligast bland kvinnor, yngre personer och de med eftergymnasial utbildning. Sämst utfall gav praktiken bland personer äldre än 50 år och arbetshandikappade. Forskarna menar att det helt enkelt verkar som att yngre och kvinnor verkar mest mottagliga för de positiva effekterna av en arbetsplatspraktik, i form av ökade färdigheter och vidgade kontaktnät.

Det framgår av en rapport från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering vid Uppsala universitet.

Forskarna har jämfört över 100 000 arbetslösa individer under perioden 1999–2006, som deltog i minst 30 dagars praktik, med en lika stor grupp arbetssökande med likartad profil.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar