Klimatforskaren: ”Oansvarigt av regeringen”

Regeringen flaggar för ökade utsläpp i sitt budgetförslag.
”Klimatproblemen är så akuta att vi inte har något annat alternativ än att göra allt vi kan, och det fort”, säger klimatforskaren Magnus Breitholtz.

Publicerad
Person tankar bil.

Magnus Breitholtz pekar ut den sänkta reduktionsplikten samt den sänkta energiskatten på drivmedel som problematiska.
Bild: Getty images

Anslagen till miljö och klimat minskar med 259 miljoner kronor jämfört med fjolårets budget. Ännu mindre pengar blir det under de kommande två åren, det framgår av regeringens budgetproposition. Därmed väntas de nationella utsläppen öka till 2030, vilket regeringen också slår fast i budgetförslaget.

Magnus Breitholtz är professor på institutionen för miljövetenskap vid Stockholms universitet.

Magnus Breitholtz är professor på institutionen för miljövetenskap vid Stockholms universitet.
Bild: Rikard Kilström

– Klimatproblemen är så akuta att vi inte har något annat alternativ än att göra allt vi kan, och det fort. Då tar den sittande regeringen beslutet att drastiskt minska budgeten för utgiftsområdet som handlar om miljöpolitik. Det är inte ansvarsfullt, säger Magnus Breitholtz. 

Sänder fel signaler 

Han pekar ut den sänkta reduktionsplikten samt den sänkta energiskatten på drivmedel som problematiska. Samtidigt finns det områden som regeringen satsar på, som till exempel vissa eldrivna tunga fordon och en del klimatinvesteringar.

– Det räcker inte på lång väg för att vi ska vara i linje med nationella och internationella klimatmål. Att minska budgeten för att hantera och motverka ökade utsläpp av växthusgaser sänder så klart helt fel signaler i samhället, säger Magnus Breitholtz. 

Positiva följdeffekter 

Regeringen påpekar samtidigt att en stark politisk styrning på EU-nivå sannolikt kommer att ge positiva effekter i Europa. 

– Men med den politik som nu förs i Sverige har vi gett bort ledartröjan och snart befinner vi oss inte längre ens i tätklungan av länder som vill gå före i klimatarbetet, säger Magnus Breitholtz. 

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Kunskap baserad på vetenskap

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

Inlogg på fof.se • Tidning • Arkiv med tidigare nummer

Beställ i dag!
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor