Annons

Det blir bättre när vi gör saker tillsammans.

Bild: 
Istockphoto

Kollektivt intellekt fattar bäst beslut

Företag blir mer lönsamma när alla tycker till, enligt spanska forskare.

Annons

Att använda den kollektiva intelligensen hos anställda och kunder i företag ger pålitligare marknadsprognoser än när utomstående experter gör jobbet. Det menar forskare vid Universitat Jaume I i Castelló, Spanien. De har utvecklat en mjukvara som använder förut­sägelser från anställda och kunder i företag för att fatta beslut. Plattformen tillämpar det som inom nationalekonomin kallas prognosmarknader: marknader där anonyma anställda och/eller kunder gör egna spaningar, och får dela vinsten när företaget till exempel köper och säljer aktier utifrån deras prognos.
IBM och Google använder sig redan av tekniken som har visat sig vara mer pålitlig än enkäter, expertpaneler och algo­ritmer, som annars används vid marknadsprognoser. Detta kan enligt forskarna bero på att externa experter inte på samma sätt riskerar något.


Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.

2