Annons

Det blir bättre när vi gör saker tillsammans.

Bild: 
Istockphoto

Kollektivt intellekt fattar bäst beslut

Företag blir mer lönsamma när alla tycker till, enligt spanska forskare.

Författare: 

Publicerad:

2014-01-24

Att använda den kollektiva intelligensen hos anställda och kunder i företag ger pålitligare marknadsprognoser än när utomstående experter gör jobbet. Det menar forskare vid Universitat Jaume I i Castelló, Spanien. De har utvecklat en mjukvara som använder förut­sägelser från anställda och kunder i företag för att fatta beslut. Plattformen tillämpar det som inom nationalekonomin kallas prognosmarknader: marknader där anonyma anställda och/eller kunder gör egna spaningar, och får dela vinsten när företaget till exempel köper och säljer aktier utifrån deras prognos.
IBM och Google använder sig redan av tekniken som har visat sig vara mer pålitlig än enkäter, expertpaneler och algo­ritmer, som annars används vid marknadsprognoser. Detta kan enligt forskarna bero på att externa experter inte på samma sätt riskerar något.


Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

2

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Kommentarer

Finns det möjlighet att lägga till titel på programmet, eller en studie, som stödjer teorin, eller åtminstone en artikelförfattare? Det är svårt att källforska med bara universitetet som källa...

Lägg till kommentar