Mer ljus ur tunn böjlig lampa

Forskare i Umeå och Linköping har lyckats trimma en ny typ av tunn och böjbar ljuskälla till flera gånger högre effektivitet.

Publicerad
Den nya versionen av Umeå-forskarnas ljuskälla har flera gånger högre effektivitet än tidigare. 
Bild: Umeå universitet

Tv- och lampköpare har vant sig vid förkortningar som led och oled. Forskare i Umeå har det senaste decenniet arbetat med ytterligare en ny typ av ljuskälla: lec som står för ljusemitterande elektrokemisk cell.

Precis som de oled består de av ett aktivt skikt som bakats in mellan två elektroder. När en ström går genom det aktiva materialet lyser det upp.

Umeå-forskarnas lec-lampor skiljer sig dock på flera punkter mot oled, framförallt vad gäller tillverkningen.

Medan oled kräver att det aktiva skiktet ångas på underlaget under vakuum i absolut ren miljö, kan lec tryckas ungefär som tidningar i en tryckpress.

– Det gör att de går att massproducera till en låg kostnad, säger Ludvig Edman, professor på Institutionen för fysik vid Umeå universitet.

Problemet har varit att det hittills varit svårt att få fram lec-skärmar som är både effektiva och ljusstarka. Men det problemet har Ludvig Edman och hans forskargrupp nu löst i samarbete med Martijin Kemerink, professor på Institutionen för fysik, kemi och biologi vid Linköpings universitet.

Tillsammans har de hittat ett nytt recept för det aktiva materialet som gör att processen där den elektriska strömmens elektroner bildar ljus i form av fotoner blir upp till fem gånger mer effektiv än tidigare.

Hemligheten ligger bland annat i valet av material. Resultaten  presenteras i en artikel Nature Communications.

– Det är ett stort genombrott. Många har tvivlat på att det skulle gå att kombinera hög ljusstyrka och hög effektivitet, säger Ludvig Edman.

Mycket arbete återstår dock innan den nya lyskällan når marknaden.  En sak som behöver förbättras är livslängden.

– Den operativa livslängden ligger just nu på en vecka för denna komponent och upp till ett halvår för mindre effektiva komponenter, säger Ludvig Edman.

Han är medgrundare till ett företag i Umeå som patenterat tekniken och arbetar med att ta den till marknaden. Lec-lamporna, som kan lysa i valfri färg, kan användas i belysning, men också inom hälsovård.

– Vi skulle till exempel kunna göra en tunn, böjlig lysande filt för behandling av gulsot hos nyfödda. Föräldrarna skulle då kunna åka hem med sitt barn istället för att stanna på sjukhuset. 

En tidigare version av den tunna, böjliga lec-ljuskällan.


Bild: Lunalec
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor