Annons
Annons

Mikrober orsakade massutdöende

För ungefär 250 miljoner år sedan drabbades jorden av det mest omfattande massutdöendet hittills: 90 procent av alla arter försvann. Katastrofen berodde inte på kometnedslag eller vulkanutbrott, den orsakades av en genetisk förändring hos de allra minsta organismerna. 

Publicerad:

2014-04-02

Metanogenerna är en grupp mikroorganismer som lever i syrefria miljöer som havsbottnar. Metanogener producerar metan – gasen är en restprodukt från ämnesomsättningen. Amerikanska och kinesiska forskare har nu detaljgranskat metanogenernas evolution. Analyserna visar att det skedde en genöverföring mellan bakterier och metanogener av släktet Methanosarcina för ungefär 250 miljoner år sedan. Det resulterade i att metanogenernas förmåga att tillgodogöra sig organiskt kol förbättrades avsevärt, vilket även ökade deras metanproduktion.

Tidpunkten för genöverföringen sammanfaller med en period av omfattande vulkanisk aktivitet. Man har spekulerat i att vulkanutbrotten gav upphov till klimatförändringar som i sin tur orsakade utdöendena. De nya rönen visar att vulkanutbrotten indirekt bidrog till katastrofen. Metanogenerna behöver nickel för att växa och vulkanaska innehåller nickel och en rad andra metaller. Forskarna har undersökt sedimentlager som härstammar från den aktuella perioden och kunnat konstatera att de innehåller höga halter av nickel, som sannolikt kommer från vulkanutbrotten. Kombinationen av ett förbättrat kolupptag samt en ökad tillgång till nickel skapade således förutsättningarna för explosiv tillväxt av metanogener.

Forskarna menar att metanogenernas massförökning medförde en enorm produktion av metan – som är en kraftfull växthusgas. Resultatet blev snabba temperaturhöjningar samt syrebrist och en försurning av havsmiljön, som orsakade massutdöendet.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.

Anmäl dig till vårt kostnadsfria veckobrev med ett urval av de senaste nyheterna.

.

4

Kommentarer

Skulle vara intressant att få veta vad som "tog bort" metanet samt försurningen och återställde balansen på jorden så att livet kunde börja om på nytt.

Ja det skulle det! Man kanske kan tänka sig att den ökade tillgången på metan blev fördelaktig för organismer som lever av denna växthusgas, eller att metanet absorberades i växter eller i haven/isar?

Frågan är motiverad, hur försvann metanet? Forskarna diskuterar inte detta, vilket förvånar mig. Jag ska mejla dem angående detta, när jag hinner.

MVH

Jesper@fof

Livslängden för metan i atmosfären är väl rätt kort? [Runt 8 år](http://www.smhi.se/slcf/Om-SLCP/metan-1.20073)?

Jag undrar om det är möjligt att få en referens till artikeln som resultaten grundar sig på? Det är ju jordens största massutdöende någonsin (hittills, vad vi vet) som vi pratar om här. Själv blir jag nyfiken och vill veta mer!