Nästa stora rymdteleskop sänds upp 18 december

James Webb-teleskopet kommer att bli mycket viktigt för astronomin under de kommande tio åren. Efter många förseningar har det nu fått ett datum för uppskjutning till sin omloppsbana.

Publicerad
JWST ska kretsa runt solen kring en så kallad lagrange­punkt, vilket betyder att den följer jorden kring solen. Teleskopet kommer att befinna sig mycket längre bort än månen, för långt bort för att reparera eller underhålla efter att det lämnat jordens yta.
Bild: NASA

Nasa meddelar att det nya rymdteleskopet James Webb space telescope (JWST) kommer att skickas upp den 18 december.

Med en utsiktsplats i rymden går det att se saker som är mycket svåra att observera från jordens yta. Rymdteleskopet Hubble har gett många rön om avlägsna galaxer, stjärnor och planeter sedan det sändes upp 1990, men beräknas inte fungera så länge till. Genom åren har också många andra rymdteleskop sänts upp med specialiserade instrument för att söka svar på olika frågor. JWST blir nu det största och mest avancerade observatoriet i rymden. Det kommer att kunna urskilja många svårfångade detaljer, från avlägsna galaxer till planeter kring andra stjärnor.

I F&F 9/2021 kommer en längre artikel om JWST.

Välkommen till

Hjärndagen 2023

Välkommen till en spännande heldag med föreläsningar om den senaste hjärnforskningen. Fredag 10 november kl 9–16. Oscarsteatern, Stockholm.

Läs mer och boka!
Publicerad

Kosmos

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor