Nästa svensk reser i rymden inom ett år

När Marcus Wandt blev uttagen till den europeiska astronautkåren trodde ingen att han skulle få resa i rymden så snart.

Publicerad

Utbildningsminister Mats Persson med Sveriges nya astronaut Marcus Wandt vid dagens pressträff.
Bild: Margareta Stridh/Regeringskansliet

I november 2022 blev testpiloten Marcus Wandt uttagen som reservastronaut i den europeiska rymdorganisationen ESA. Nu meddelar regeringen att han kommer att få möjlighet att resa till den internationella rymdstationen ISS redan inom ett år. Där kommer han vistas ett par veckor för att bidra till underhållet av stationen och göra olika vetenskapliga experiment.

Marcus Wandt blev själv förvånad när han fick samtalet från Rymdstyrelsen.

– Det fanns någon form av hopp om att det skulle bli av. Men jag hade aldrig trott att det skulle hända så här snart, säger han.

Utbildning och förberedelser

När Marcus Wandt fick veta att han skulle få göra denna resa började allt hända mycket fort. Han fick med kort varsel inställa sig till ett par veckors utbildning. Mer utbildning och förberedelser väntar.

Numera finns det många privata rymdföretag och mycket aktivitet i rymden. Det gör att det blir fler möjligheter för rymdfärder. David Parker, programdirektör för ESA:s astronaut- och robotprogram, förklarar att den här sortens möjligheter är orsaken till att de tog ut en uppsättning reservastronauter som komplement till de fem ordinarie astronauterna i den senaste antagningsomgången.

Det finns ett stort intresse för att Sverige ska ligga i framkant i rymdverksamheten, och därför har regeringen och Rymdstyrelsen arbetat för att få en svensk i rymden igen.

– Den här rymdfärden hade aldrig hänt om inte Sverige hade bestämt sig för att få den att hända, säger David Parker.

Sverige i framkant

Sverige har mycket rymdverksamhet inom både forskning och industri, och för att inte hamna efter gäller det att hela tiden hålla sig framme. Genom att också ha en astronaut i rymden hoppas både regeringen och Rymdstyrelsen att inspirera allmänheten och väcka intresse för rymd och naturvetenskap, inte minst hos unga. Sådant ligger också nära Marcus Wandts egna drivkrafter.

– Jag vill vara en del av att flytta gränserna för mänskligheten. Inte bara i rymden, rent fysiskt, utan också vad vi kan och vad vi vet här på jorden, säger han.

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Kunskap baserad på vetenskap

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

Inlogg på fof.se • Tidning • Arkiv med tidigare nummer

Beställ i dag!
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor