Annons

Bild: 
Niklas Elmehed © Nobel Prize Outreach

Nobels fredspris till journalisterna Maria Ressa och Dmitrij Muratov

Årets fredspris tilldelas Maria Ressa och Dmitrij Muratov. Se offentliggörandet i efterhand och läs om pristagarna.

Annons

Fredspriset går till Maria Ressa och Dmitrij Muratov för ”deras ansträngningar för att värna yttrandefirheten, som är en förutsättning för demokrati och varaktig fred”.

”Ressa och Muratov får priset för sin modiga kamp för yttrandefrihet i Filippinerna och Ryssland”, skriver fredspriskommittén. ”De är samtidig representanter för alla journalister som står upp för dessa ideal i en värld där demokrati och pressfrihet har allt svårare villkor.”

I sin presentation beskriver Nobelskommittén hur Maria Ressa 2012 var med och grundade Rappler, ett webbaserat mediehus för granskande journalistik. Genom Rappler har hon bland annat granskat Duerte-regimens brutala kampanj mot narkotikan på Filippinerna, som liknats vid ett krig mot det egna folket.

Dmitrij Muratov är en av grundarna till den oberoende ryska tidningen Novaja Gazeta, som funnits sedan 1993 och sedan 1994 haft Muratov som chefredaktör. Tidningen har publicerat artiklar om allt från korruption och polisvåld till valfusk och trollfabriker. Sedan starten har flera av tidningens journalister mördats, bland andra Anna Politkovskaja.

”En fri, oberoende och faktabaserad journalistik skyddar mot maktmissbruk, lögn och krigspropaganda”, skriver Nobelkommittén. ”Utan yttrande- och pressfriheten har arbetet för folkens förbrödring, nedrustning och en bättre organiserad värld svårt att lyckas i vår tid. Årets fredspris har därför stadig förankring i bestämmelserna i Alfred Nobels testamente.”

F&F:s Oskar Alex satt bänkad inför att norska Nobelkommittén meddelade vem eller vilka som får Nobels fredspris. Under dagen skriver han en fördjupande artikel om fredspriset. 

Förra året gick priset till FN:s världslivsmedelsprogram, WFP, för arbetet med att bekämpa hunger

FN prisas för arbetet med att stilla hunger

FN:s världslivsmedelsprogram, WFP, tilldelas årets fredspris för arbetet med att bekämpa hunger.

2020-12-07

Kemipris till nytt verktyg för molekylbygge

Konsten att bygga molekyler är livsviktig för att tillverka de flesta ting runt omkring oss.

2021-10-06

Klimat och komplexitet belönas med fysikpris

FN:s stora klimatkonferens i Glasgow inleds om mindre än en månad, och ett Nobelpris till fysi

2021-10-05

Medicinpris till forskning om beröring och temperatur

Upptäckterna har förklarat vår livsviktiga förmåga att registrera temperatur, beröring och våra kroppsdelars position i rummet (proprioception). De har betydelse för en rad fysiologiska processer och sjukdomstillstånd.

Under alla månader med coronarestriktioner har många av oss upplevt en skriande brist på sinnliga upplevelser i form

2021-10-04

Ekonomipriset: ”Naturliga experiment har helt stöpt om forskningen”

Tack vare David Card, Joshua D. Angrist och Guido W.

2021-10-11

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.