Ny film visar hur Arktis gamla is smälter

Nästan all is äldre än fem år har försvunnit från Arktis och ersatts av yngre, tunnare is. Forskare har tagit fram en animering som visar utvecklingen.

Publicerad

Jordens polarområden började bevakas av satelliter 1978. Då blev det tydligt att ismassorna är i ständig rörelse av strömmar och vindar, samtidigt som de krymper och växer under sommar och vinter.

I en ny animation åskådliggörs isrörelserna i Arktis under 35 år. Här syns också isens ålder, med den äldsta och tjockaste isen i vitt, och yngre istäcken i en gråskala runtom. Den äldsta isen har överlevt flera somrar utan att smälta. De senaste åren har nästan all is äldre än fem år försvunnit från Arktis, och ersatts av yngre, tunnare is.

Från barnkammare till kyrkogård

Filmen har tagits fram av American Geophysical Union, en organisation som samlar forskare inom geofysik från 144 länder. De konstaterar att Beauforthavet, norr om Alaska och Kanada, tidigare var en barnkammare där ny is kunde byggas på och åldras, men på senare år har mer av isen brutits upp i det här området. När gammal is splittras smälter den snabbare, så Beauforthavet har gått från en barnkammare till en kyrkogård för gammal is.

Enligt amerikanska rymdstyrelsen NASA har de senaste fyra åren varit de varmaste som registrerats och jordens medeltemperatur är nu en grad över den förindustriella nivån på 1880-talet.

Klicka här för att se filmen.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor