Ny form av kol funnen

Kolatomer arrangerade i femhörningar bildar pentagrafen, en hittills okänd form av kolmaterial. Inspirerat av gatsten i Kairo är den en ännu starkare typ av supermaterialet grafen.

Publicerad
Femhörningsmönstret som ger pentagrafen av kol dess unika egenskaper. Här på ett torg i Kairo.
Bild: Craig Scott

Kolatomer kan arrangeras i många olika former, och materialets geometriska mönster styr också dess fysiska egenskaper. Pentagrafen är ett helt nytt sådant kolmaterial: geometrin är ett platt mönster av femhörningar som gör materialet genomskinligt och bara en atombredd tjockt. Samtidigt är det mer än hundra gånger starkare än stål. Med kolatomerna i femhörningsmönstret blir pentagrafen en starkare, stabilare och mindre temperaturkänslig variant av grafen, ett redan känt platt material där kolatomerna ligger i sexhörningar, som i ett hönsnät. Till skillnad från grafen, som är elektriskt ledande, är pentagrafen en naturlig halvledare, vilket gör den extra användbar i elektronik.

Än så länge har pentagrafen bara studerats i datorsimulationer, men nu ska forskare försöka konstruera materialet.

– Projektet är just nu helt teoretiskt men vi tror väldigt starkt på våra resultat, hävdar forskningsgruppens ledare  Puru Jena, fysikprofessor vid Universitetet i Virginia, USA.

Idén kom till när hans kollega, Qian Wang, såg en målning av en egyptisk gata på en restaurangvägg i Peking. Hon tog en bild på mönstret, som är ett vanligt gatstensmönster i Kairo, och skickade till en av sina studenter med en enkel uppmaning: Vi kan bygga det här!

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor