Ny kemikalie-app varnar för farliga ämnen

Luktar badankan misstänkt plastigt? Scanna streckkoden med mobilen och få svar direkt på om den innehåller något ”särskilt farligt ämne”. Så ska den nya Kemikalieappen fungera, även om den inte är heltäckande.

Publicerad
Badankor får ofta illustrera de hälsofarliga kemikalier som kan dölja sig i mjuk plast. Men med den nya kemikalieappen ska det bli lättare att avslöja innehållet i det vi köper.
Bild: Getty Images

Varje dag utsätts vi i vår vardag för farliga kemikalier som bland annat kommer från prylarna vi köper. Det handlar bland annat om ämnen som kan öka risken för sjukdomar som cancer, beteendestörningar eller påverka vår förmåga att få barn, skriver Kemikalieinspektionen i ett pressmeddelande.

200 särskilt farliga ämnen

Tillsammans med Sveriges konsumenter och andra myndigheter och organisationer i 13 EU-länder har de tagit fram en app som kan ge svar på om en vara innehåller något av de drygt 200 ämnen som finns på EU:s så kallade kandidatförteckning. Det är en lista över särskilt farliga ämnen som kan medföra allvarliga och bestående effekter på hälsa och miljö.

Kan man som konsument känna sig lugn om varan inte innehåller några av de här ”värstingarna”?

− Nej, det är klart att man skulle vilja veta mer, det är ett ständigt pågående arbete att utvärdera de kemikalier som finns på marknaden. Men det här är i alla fall ett urval av de man bedömt vara de mest riskabla, säger Anne-Marie Vass som är utredare på Kemikalieinspektionen.

Frivilligt att registrera

I snitt var tredje sekund kommer en ny kemikalie ut på marknaden, så det är inte lätt för myndigheterna att hinna riskbedöma var och en. Det är heller inte säkert att företagen kommer att lägga in information om innehållet i sina varor i appen eftersom det är frivilligt.

Enligt EU:s kemikalieförordning är företag tvungna att svara på frågor från konsumenter om huruvida deras produkter innehåller något av ämnena på kandidatlistan, men de är däremot inte tvungna att redovisa det i appen. Anne-Marie Vass hoppas att företagen själva ska vilja dela informationen i appen, som ett smidigt sätt att svara på den här sortens frågor.

− Rätten att få information om särskilt farliga ämnen har funnits ett tag men den är inte så välkänd. Vi hoppas att företagen ska få fler frågor nu när Sveriges konsumenter kör en informationskampanj om det här.

Rätt till information om särskilt farliga ämnen

Konsumenter har rätt att få veta om varor innehåller särskilt farliga ämnen (SVHC-ämnen) i halter över 0,1 procent. Om en konsument ställer frågan måste företaget ge informationen inom 45 dagar, enligt EU:s kemikalielagstiftning Reach.

Kemikalieappen ska underlätta för konsumenter att ställa frågor och för företagen att ge svar.

Rätten till information gäller varor utan innehållsförteckning, till exempel kläder, möbler, leksaker och hushållsartiklar.

Rätten gäller inte produkter med innehållsförteckning, exempelvis livsmedel, rengöringsmedel, kosmetika och läkemedel.

telefon med loggan för kemiakalieappen
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor