Annons

Nytt tandfyllningsmaterial

Det nya materialet syns som en vit massa längst upp i denna demotand, som har sågats itu.

Bild: 
David Callahan

Nytt lim ger starkare tandfyllning

Forskare vid Kungliga tekniska högskolan i Stockholm har utvecklat ett nytt tandfyllningsmaterial. 

Annons

Publicerad:

2018-11-12

Vid framtida tandläkarbesök kan hålet komma att lagas med ett nytt svenskt tandfyllningsmaterial. Det är en form av tvåkomponentslim som härdas med ljus. Tack vare ny kemi som ökar antalet tvärbindningar är det både starkare och binder hårdare än de akrylatkompositer som tandläkare använder i dag.

Det nya limmet ska kunna användas för både benbrott och tandlagningar. En annan tanke är att forma det till olika typer av implantat.

– Trots att materialet ännu inte är optimerat har vi redan 160 procent bättre fixering vid tandytan, säger Michael Malkoch, professor i fiber- och polymerteknologi och den som lett arbetet, som publicerats i Advanced Materials.

Forskningen sker än så länge på djur. Men inom tre år hoppas han kunna starta de första kliniska studierna på människor.

Nytt tandlagningalim

KTH-forskaren Viktor Granskog härdar det nya tandlagningslimmet.

Bild: 
David Callahan

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.