Oron under Trump: USA tappar i ställning som forskningsland

”Det gäller att ligga lågt för att behålla sitt jobb – eller göra motstånd och bli avskedad”, säger en ingenjör i ett Nasaprojekt till F&F. Den 7 mars väntas demonstrationer i 32 amerikanska städer.

Publicerad

USA:s motsvarighet till SMHI, NOAA, har drabbats av en våg av avskedanden. Väderprognoser är beroende av data från NOAA och de stora geostationära vädersatelliterna.
Bild: NOAA / Lockheed Martin

Sedan Donald Trump tillträdde som president för USA har han genomfört en rad åtgärder som skapat kaos i många forskningsorganisationer. I rask takt har människor avskedats och forskningsanslag fryst inne. På bara några veckor har detta utvecklats till en kris för amerikansk forskning inom många olika forskningsfält.

De två förmedlarna av forskningsfinansiering i USA, National institutes of health (NIH) och National science foundation (NSF), har tvingats göra en paus i utvärderingen av ansökningar om forskningsanslag. Domstolar har försökt gripa in, men inte lyckats häva pausen. Även om verksamheten skulle återupptas i dag har den redan fått verkningar som kommer att vara kännbara under lång tid framöver. Till detta kommer att antalet offentligt anställda ska dras ner kraftigt.

Väder- och klimatorganisation skärs ner

En av de senaste institutionerna som drabbats är NOAA, USA:s motsvarighet till SMHI, där en våg av avskedanden inleddes förra veckan.

Människor som arbetar i statligt finansierade branscher är nervösa även om de inte har drabbats personligen.

Tipsa Forskning & Framsteg

Viktiga nyheter och avslöjanden börjar ofta med ett initierat tips. Kontakta våra granskande reportrar på fof.se/tipsa

– Folk är mycket distraherade av det som pågår. Det har en märkbar påverkan på prestationen i arbetet, säger en amerikansk forskningsingenjör som Forskning & Framsteg har talat med.

Hen vill vara anonym, vi kallar hen L. Hen arbetar med tekniska system för amerikanska vädersatelliter och är medlem av ett arbetslag på Nasa, inom ett samarbete med NOAA.

Oro och osäkerhet

I L:s omedelbara omgivning är det mest det dagliga arbetssättet som har drabbats. Möjligheten att jobba på distans tas bort efter att ha funnits sedan 2020. Dessutom har alla blivit beordrade att ta bort uppgifter om pronomen ur sina signaturer i eposten. Det är en del av Donald Trumps order om att utplåna allt som går under beteckningen DEI – mångfald, jämlikhet och inkludering. Redan de här åtgärderna skapar stor osäkerhet, och ingen vet riktigt vad som kommer härnäst.

– När vi har stora gruppmöten är det tydligt att ledningen inte heller vet vart vi är på väg. Den allmänna känslan är att det gäller att ligga lågt för att behålla sitt jobb, eller göra motstånd och bli avskedad.

Än så länge är de flesta i L:s egen närmaste omgivning kvar. En handfull kollegor tagit emot erbjudandet från Elon Musks program Doge att frivilligt avsluta sin anställning med lönen i behåll fram till slutet av september – en del av Doges arbete för att minska antalet offentligt anställda. Trots att just den här avdelningen inte har drabbats särskilt hårt säger L att många är oroliga både för egen del och för vad det här ska betyda för teknik och forskning i allmänhet.

– Det här programmet är en viktig del av USA:s funktion, säger L.

Data för hälsa och säkerhet

Forskare inom NOAA har påpekat att det inte går att ersätta deras organisation med privata aktörer rakt av. De företag som sysslar med väderprognoser och relaterade uppgifter är beroende av data från NOAA och de stora geostationära vädersatelliterna. Väderprognoser och monitorering av föroreningar, algblomningar, extremväder, översvämningar och bränder är viktiga för allmänhetens hälsa och säkerhet.

Forskare protesterar i USA

  • I måndags, 3 mars, skickade organisationen Union of concerned scientists och 48 vetenskapliga sammanslutningar som representerar nära 100 000 forskare och administrativ forskningspersonal ett gemensamt brev till kongressen. I uppropet vädjar de till den lagstiftande församlingen att skydda skattefinansierad forskning som bidrar till att rädda liv och som gynnar amerikanska familjer och samhällen.
  • Den 7 mars väntas demonstrationer i Washington D.C. och 31 ytterligare amerikanska städer under parollen ”Stand up for science”.

Utvecklingen av nästa generations vädersatelliter har redan tampats med sviktande finansiering från kongressen under flera år. Nu funderar L på om det kan sluta med att de måste byggas med enklare instrument och reducerad funktion.

L berättar också om uppgifter hen får om att människor blir avskedade i arbetslaget som sköter den dagliga driften av de nuvarande vädersatelliterna inom NOAA.

– Jag vet inte vem som har hand om satelliterna nu, säger hen.

Själv ser sig L om efter ett nytt jobb, för hen tycker att framtiden ser otrygg ut i den organisation där hen arbetat så många år. L hör många prata om att söka sig till andra länder, och hen är inte ensam om att se en risk för att USA tappar i ställning som forskningsland. Det L själv vill jämföra med är situationen i Ryssland på 1990-talet efter Sovjetunionens sammanbrott, då många ryska forskare flyttade till bland annat USA.

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Kunskap baserad på vetenskap

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

Inlogg på fof.se • Tidning • Arkiv med tidigare nummer

Beställ i dag!

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor