Annons
Barn händer för ansiktet

Personer som utsatts för övergrepp som små har mindre skydd kring sina hjärnceller som vuxna.

Bild: 
IStock

Övergrepp sätter spår

Barndomstrauman syns senare i hjärnan.

Författare: 

Publicerad:

2017-10-30

Att människor som varit utsatta för övergrepp i barndomen senare i livet löper större risk för depression och ångest är känt sedan tidigare. För att titta närmare på hur detta tar sig uttryck i hjärnan undersökte forskare vid kanadensiska McGill university hjärnor från 78 avlidna personer. 

En tredjedel hade utsatts för misshandel eller sexuellt utnyttjande i barndomen och senare lidit av depressioner och begått självmord, medan en tredjedel varken haft psykiska problem eller varit utsatta för övergrepp. Den sista tredjedelen hjärnor hade tillhört människor som lidit av depression och begått självmord men inte varit med om barndomstrauman.

I studien konstaterades bland annat försämrad funktion i delar som spelar en viktig roll för bland annat känsloreglering, samt att myelinlagret som skyddar nervtrådarna var mindre i de hjärnor som tillhört människor utsatta för övergrepp. Kanske kan detta bidra till att förklara senare depressioner och suicidala beteenden, spekulerar forskarna.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar