Annons

Tekniskt plåster bio-patch

Hjärtat i Bio-patch utgörs av en krets som kan mäta en rad biologiska funktioner. 

Bild: 
KTH

Plåster i stället för läkarundersökning

Svenska forskare har utvecklat ett högteknologiskt plåster som kan hålla koll på din hälsa. 

Annons

Publicerad:

2013-04-22

Bio-patch är namnet på ett nytt diagnosverktyg som kan mäta olika bioelektriska signaler via huden. Enheten kan beskrivas som ett plåster fullproppat med elektronik.  Bio-patch mäter hjärtrytm, kroppstemperatur, hjärnvågor samt nervsystemets aktivitet. Informationen kan sändas via bluetooth till en mobiltelefon. En mjukvara i mobilen kan sedan utföra enklare analyser av den insamlade information, och på så sätt ge en översiktlig beskrivning av det rådande hälsotillståndet. Informationen kan även skickas direkt till ett sjukhus för vidare analys.

Den nya tekniken skulle kunna underlätta eftervården av nyopererade patienter och bidra till en säkrare äldrevård, enligt forskarna.

Bio-patch drivs av ett lövtunt batteri och elektroniken inuti plåstret är monterad på en flexibel folie. Det gör att enheten är lätt att fästa mot huden och bekväm att bära. Bio-patch har utvecklats av forskare på Kungliga tekniska högskolan i Kista. 

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.