Annons
energibesparande film

Ytan med den nya plastfilmen blir upp till 6 grader kallare än omgivningen tack vare sin reflekterande och värmestrålande förmåga. 

Bild: 
Jyotirmoy Mandal

Plastfilm kyler byggnad

En ny typ av polymerfilm kan sänka inomhustemperaturen genom att reflektera solljus och värmestrålning.

Författare: 

Publicerad:

2018-09-27

Ju varmare klimat, desto mer energi går åt till att kyla byggnader världen över. Forskare letar därför enklare och billigare alternativ till traditionell luftkonditionering.

I senaste numret av tidskriften Science rapporterar forskare från amerikanska Columbia University att de lyckats sänka temperaturen med upp till 6 grader Celsius med hjälp av en smart konstruerad plastfilm.

Forskarna utgick från vanlig vit solreflekterande färg som används för att måla taken i många varma länder. Färgen består av en polymer som blandats med ett pigment, till exempel titandioxid som ger färgen dess reflekterande förmåga.

I den nya plastfilmen har pigmentet bytts ut mot minimala luftfickor.  För att skapa luftfickorna blandades polymeren med ett lösningsmedel och vatten. Lösningen breddes sedan ut på en yta och fick torka. Kvar blev en vit plasthinna med en inre struktur som i stark uppförstoring liknar en tvättsvamp.

Den porösa strukturen visade sig vid tester kunna reflektera 96 procent av solljuset. Dessutom ledde den effektivt bort värme vilket ledde till att plastfilmen fick lägre temperatur än omgivningen.

Nu hoppas forskarna att deras upptäckt ska leda till mer effektiva kylsystem i framtiden. Till skillnad från flera andra material och filmer som kan reflektera solljus och värmestrålning kan den nya plastfilmen målas direkt på byggnader och annat som behöver kylas.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar