Annons

Det manligaste som finns, Y-kromosomen, kan ta stryk av rökning.

Bild: 
iStock

Rökning slår ut mannens könskromosom

En man som röker trefaldigar sin risk att förlora Y-kromosomen i sina vita blodkroppar. Om han slutar försvinner kromosomfelet.

 

Annons

Publicerad:

2014-12-04

Under livet kan arvsmassan i kroppens celler förändras på olika sätt. Den vanligaste kända förändringen hos män är att en tiondel eller mer av de vita blodkropparna förlorar sin Y-kromosom.

– Den risken är drygt tre gånger större hos rökare än hos icke-rökare, säger Lars Forsberg, genetiker vid Uppsala universitet.

Slutsatsen bygger på analyser av data från över 6 000 män.

Tidigare i år rapporterade Lars Forsberg och hans medarbetare att män med en hög andel vita blodkroppar utan Y-kromosom oftare får cancer än andra. Möjligen beror det på att sådana blodkroppar är dåliga på att döda cancerceller.

Positivt i sammanhanget är att män som slutar röka blir av med kromosomförändringen i de vita blodkropparna. Det beror på att nya blodkroppar hela tiden ersätter gamla.

– Om man har rökt länge så kanske man känner att skadan redan är skedd. Men våra resultat borde betyda att risken för cancer faktiskt minskar, säger Lars Forsberg, som publicerar sina resultat i veckans nummer av Science.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.

1