Sänkt upplösning på tv-serier bra – för nätjättarna

För att internet inte ska kollapsa under coronapandemin har EU fått streamingföretag att sänka sin bildkvalitet. Men svenska forskare menar att åtgärden är helt onödig.

Text Oskar Alex
Publicerad
En missuppfattning om internet är att det fungerar som en enorm motorväg. Snarare består det av många småvägar emellan vilka trafiken inte blandas.
Bild: Getty Images

Den 18 mars bad EU-kommissionären Thierry Breton de största strömningsaktörerna att sänka kvaliteten på sina filmer och tv-serier. Åtgärden skulle förhindra att internet ”kraschar” under coronapandemin.

Det tog bara några dagar innan flera av aktörerna gick med på att sänka kvaliteten i en månad, vilket innebär att tittarna ser video som är grynigare än vanligt. Men att hela internet skulle kunna ge vika och kollapsa på det sättet är inte aktuellt. Åtgärden är i det hänseendet onödig, och visar på en okunskap om hur internet fungerar. Det säger flera experter F&F pratat med, varav en är Maria Kihl, professor i internetsystem vid Lunds universitet.

– Jag antar att EU ville skydda kritiska tjänster på något vis, men då blandar man ju ihop det hela. Det är inte så att all trafik på internet går på samma nät och blandas med Netflix-trafik, utan alla operatörer har egna nät. Om jag har Telenor och min granne sitter på Telia blandas inte vår trafik utom i sista delen, till hemmen, säger hon.

Internet ingen bristvara

Däremot händer det att ökad trafik får enskilda sajter att gå ner, vilket drabbade Folkhälsomyndigheten i mitten av mars. Men det beror på att servrarna där hemsidan i fråga ligger inte haft kapacitet för det kraftigt ökade antalet besök – något som i många fall enkelt går att åtgärda.

– I dag ligger de flesta av de tjänsterna på molnlösningar av olika slag, så du kan hyfsat snabbt öka kapaciteten, säger Maria Kihl.

En liknande princip gäller Sveriges digitala skolplattformar. Dessa är upphandlade för att klara av en viss mängd trafik, men när stora delar av undervisningen på kort varsel blir digital kan plattformen bli trög och instabil. För att öka kapaciteten måste avtalen för plattformen därför förhandlas om.

Teknikstrulet beror alltså inte på att hundratusentals européer tittar på så mycket strömmad video av hög kvalitet att internettillgången tar slut för alla andra. Att nätjättarna ändå gått med på sänkningen tror Maria Kihl beror på att en lägre kvalitet låter dem spara pengar, medan EU å sin sida vill visa på handlingskraft under pandemin. 

Ser du några risker med att EU gör så här?

– Nej, det har väl diskuterats mycket kring att nätneutralitet inte ska få bestämmas uppifrån, att internet ska vara fritt. Men att folk inte kan titta på Netflix i högsta kvalitet är i sig ingenting samhällskritiskt. Vi tyckte bara att det var lite roligt, ”nu kommer internet ta slut”. Det var inget problem i sig, utan bara ”jaha?”, säger hon med ett skratt.

Text Oskar Alex
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor