Sofie Mohlin är bäst i Sverige på att berätta om forskning

Med hjälp av en tvättbjörn, en höna och en kyckling vann barncancerforskaren Sofie Mohlin både publikens och juryns hjärtan – och kammade hem vinsten i Forskar grand prix 2023.

Publicerad
Vinnaren SOFIE MOHLIN från Lunds universitet. Foto: Erik Cronberg

Sofie Mohlin, docent vid Lunds universitet, fick flest röster när tävlingen Forskar grand prix avgjordes i Stockholm på torsdagen.
Bild: Erik Cronberg

– Det känns jättebra! Det har varit roligt att vara med, men det är extra roligt att vinna. Jag tror att jag lyckades förmedla hur roligt forskning kan vara, säger Sofie Mohlin som fick flest röster när Forskar grand prix avgjordes i Stockholm på torsdagen.

Till vardags är Sofie Mohlin docent vid Lunds universitet. Med gosedjur som rekvisita – en tvättbjörn, en höna och en kyckling – förklarade hon hur hon jobbar för att hitta skräddarsydda behandlingar till barn med neuroblastom, en cancerform som drabbar 20 svenska barn varje år och uppstår redan i fosterstadiet.

”Inget utrymme för utsvävningar”

Precis som de andra forskarna fick hon bara fyra minuter på sig att presentera sin forskning.

– Jag har övat jättemycket. Det finns inget utrymme för utsvävningar. Jag har fått proffscoaching och tränat på att använda min personliga röst mer än forskarrösten, säger Sofie Mohlin.

Hon har också övat en hel del framför sin tioåriga son. Hon ville att han skulle förstå alla ord.

Av de sex finalisterna var Sofie Mohlin sist att inta scenen. Hon berättade att hennes forskargrupp identifierat en gen, MOXD1, som saknas hos de allra sjukaste barnen.

– Nu vill vi veta vilka fler gener som leder till eller skyddar mot cancer, sa hon.

Med närbilder på ett kycklingembryo omgivet av tunna blodkärl i en äggula förklarade hon att hon försöker närma sig svaret genom att ändra på gener i kycklingembryon. Man skjuter in dna i embryot med en tunn nål, låter embryot växa till sig och tar därefter ut det för att undersöka om det har uppstått cancer.

– Ingen av tumörerna hos de drabbade barnen är lika, om vi kan förstå hur varje enskild tumör fungerar kan vi skapa skräddarsydda behandlingar och på så sätt öka chanserna att barnet botas, sa Sofie Mohlin.

Imponerade på juryn

Hon fick fina poäng av alla i juryn. Komikern och programledaren Karin Adelsköld bedömde framförande och kroppsspråk och tyckte att Sofie Mohlin hade mycket power. ”Man tror att du kommer att hitta lösningarna”.

Juryn hade dock delade åsikter om gosedjuren som rekvisita. Medan Karin Adelsköld gillade gosedjuren tyckte vetenskapsjournalisten Lena Nordlund att gosedjuren var onödiga.

Den tredje jurymedlemmen Johan Edman, professor i kriminologi, bedömde beskrivningen av den vetenskapliga processen. Han tyckte att hon gav en bra genomgång av problem, forskningsdesign, metod och lösning.

– Det är väldigt roligt att jag lyckades göra det begripligt, säger Sofie Mohlin.

Vad betyder vinsten för dig?

– Jättemycket, det är en rolig och annorlunda del av vardagen. Att få sprida min forskning betyder också mycket.

Forskar grand prix ordnas av föreningen Vetenskap & Allmänhet sedan 2012. Ett syfte med tävlingen är att forskare ska bli bättre på att presentera sin forskning för allmänheten.

Finalister i Forskar grand prix 2023

Finalisterna i Forskar grand prix 2023.
Bild: Erik Cronberg
  • Emelie Crafoord, doktorand, Luleå tekniska universitet
    Forskar om en teknik som kan fånga in koldioxid från industrin för lagring i svensk berggrund.
  • Sofie Mohlin, docent, Lunds universitet
    Forskar på hur man kan ändra på gener i kycklingembryon för bättre behandlingar av barncancer som uppstår i fosterstadiet.
  • Kishore Vishwanathan, postdoktor, SLU, Umeå
    Forskar om symbiosen mellan fjädermossa och kväveproducerande cyanobakterier. Syftet är att förstå hur man kan öka kvävetillförseln i barrskogen.
  • Charlotte Sylwander, doktorand, Högskolan i Halmstad
    Forskar om hur hälsan kan förbättras hos personer som riskerar eller redan har långvarig smärta med fokus på att främja ”hälsolitteracitet”, alltså förmågan att förstå hälsoinformation.
  • Karin Bergman Rimbe, universitetslektor, Mälardalens universitet
    Forskar om hur jämställdhet i skolan kan öka välbefinnandet och tryggheten i skolan – och därmed elevernas resultat.
  • Johanna Mayer, doktorand, Karolinska institutet
    Forskar om hur man kan förebygga Alzheimer genom att bättre förstå sambandet mellan hjärncellernas återvinningssystem och ett protein som ansvarar för amyloidplack.
Finalen hölls i Stockholm 23 november 2023.

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Kunskap baserad på vetenskap

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

Inlogg på fof.se • Tidning • Arkiv med tidigare nummer

Beställ i dag!
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor