Tarmfloran försvårar viktnedgång

Alla som gått ner i vikt några gånger vet att extrakilon gärna komma tillbaka. En del av förklaringen kan finnas i tarmfloran, enligt försök på möss.

Publicerad

Möss som pendlar mellan att frossa i fet föda och att äta mer sparsamt går upp och ner i vikt, vilket knappast förvånar. Men jojo-dieten leder även till långsiktiga förändringar av bakteriefloran.

­– Denna förändring bidrar till att mössen fortare går upp i vikt när de får tillgång till fet mat, säger Eran Elinav, immunolog vid Weizmann institute of science i Israel.

Forskarna överförde den förändrade tarmfloran till möss som inte varit på jojo-diet, vilket ledde till att de också snabbt gick upp i vikt.

Omvänt gick det att hejda den snabba viktuppgången hos möss som jojo-bantat genom att ge dem en tarmflora från vanliga möss. Samma effekt hade kosttillskott i form av så kallade flavonoider.

      Eran Elinav och hans medarbetare understryker att det behövs mer forskning för att avgöra om det finns liknande samband mellan tarmfloran och viktuppgång även hos människan. De beskriver sina resultat i tidskriften Nature.

Publicerad

Medicin & hälsa

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor