Annons

Den som visar lite hyfs i dörren får en hjälpande hand i gengäld.

Bild: 
Istockphoto.

Trevlighet lönar sig

Se på den du håller upp dörren för. 

Författare: 

Publicerad:

2016-01-19

Sänk inte blicken när du håller upp dörren för någon, i alla fall inte om du vill öka chanserna att få hjälp längre fram. Det visar ett experiment på campuset till University of Southern California, där en person antingen tittade på den hen höll upp dörren för eller tittade ner i mobilen. 85 procent av de artiga fick ett tack när de höll upp dörren, jämfört med 31 procent av mobilgruppen.

Dessutom: När de som höll upp dörren ”tappade” en kartong med pennor fick 64 procent av dem som tittat trevligt hjälp av den de hållit upp dörren för, jämfört med 19 procent för mobilgruppen.

Även när forskarna väntade olika länge innan de lät tappa pennorna syntes en tydlig skillnad. Ingen av dem som tittat ner fick hjälp efter att den passerande gått mer än fem steg från dörren, medan de med mer hyfs fick hjälp upp till de maximala 15 steg bort som mättes i studien, som publicerats i Frontiers in Psychology 

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar