Universums tyngsta stjärnor hittade
Monsterstjärnor på över 100 solmassor var har upptäckts i vår granngalax, Stora magellanska molnet. Upptäckten väcker återigen frågan om hur så stora stjärnor kan ha bildats.
Astronomerna avslöjade nyligen fem hittills okända stjärnjättar, var och en drygt 100 gånger tyngre än solen. Tillsammans är de nu nio, med universums mest massiva stjärna R136a1 på över 250 solmassor, som upptäcktes redan för sex år sedan.
Stjärnjättarna är inte bara extremt massiva, utan också extremt ljusstarka. Tillsammans överglänser de solen 30 miljoner gånger. Under sina relativt korta liv är de också extremt aktiva – massan de kastar av sig motsvarar en jordmassa i månaden.
Rekordstjärnorna ligger i den unga stjärnhopen R136 som bara är några ljusår tvärsöver och ligger i Tarantelnebulosan i vår granngalax, Stora magellanska molnet, cirka 170 000 ljusår bort. Stjärnhopen rymmer många stora, heta och intensivt lysande stjärnor. Deras ultravioletta strålar fångades nyligen av rymdteleskopet Hubble.
Redan den tidigare upptäckten från 2010 av de fyra första tunga stjärnorna i R136 kom som en överraskning, eftersom de överskred den beräknade övre viktgränsen för stjärnor. När de tyngsta stjärnorna nu är nio sammanlagt, väcks frågorna om ursprunget till dessa jättar återigen.
– Det har funnits förslag om att dessa monster kommer till genom att mindre stjärnor i binära stjärnsystem slås samman. Men från vad vi vet hittills om hur ofta det händer så kan inte detta räcka till för alla de riktigt stora stjärnorna som vi ser i R136, sade en av upptäckarna, astronomen Saida Caballero-Nieves vid University of Sheffield i Storbritannien.
Kunskap baserad på vetenskap
Prenumerera på Forskning & Framsteg!
Inlogg på fof.se • Tidning • Arkiv med tidigare nummer