Vaccin för tolvåringar: ”Det är inget att vänta på”

För att bekämpa den dominerande och mycket smittsamma deltavarianten bör barn över tolv år börja vaccineras och seniorer och vårdpersonal få en tredje dos vaccin mot covid-19. Det menar KVA:s expertgrupp i en ny rapport.

Text Oskar Alex
Publicerad
Äldre, viss vårdpersonal och ovaccinerade har högst prioritet att bli vaccinerade enligt KVA:s expertgrupp. De ser heller ingen anledning att vänta med att börja vaccinera barn ner till 12 års ålder.
Bild: Getty images

Rapporten har tagits fram på uppdrag av Kungliga Vetenskapsakademien, KVA, och bygger på en internationell översikt av det rådande forskningsläget. Gunilla Karlsson Hedestam är vaccinimmunolog vid Karolinska Institutet, och ingick i expertgruppen.

Gunilla Karlsson Hedestam.
Bild: Erik Flyg

– Vi har bland annat tittat mycket på Israel, som ligger före oss tidsmässigt och är en slags barometer för resten av Europa. I Israel syntes återigen en ökning av andelen äldre som hamnade på sjukhus – även de som fått två doser.

När de äldre började erbjudas en tredje dos vände trenden i Israel. Problemet med så kallade genombrottsinfektioner, när en vaccinerad person blir sjuk av samma virus som vaccinet skulle skydda mot, beror dels på att skyddet från vaccinet har försvagats över tid, och att den nya deltavarianten är mycket mer smittsam.

I Sverige fick dessutom många av de som vaccinerades allra först vaccin från Astra Zeneca, som har visats ge sämre långtidsskydd än de mRNA-vaccin som kom senare.

Rapporten lyfter att barn yngre än 12 år som på grund av immunbrist riskerar att bli allvarligt sjuka i covid-19 också bör erbjudas vaccin, vilket även gäller deras anhöriga.

De flesta länder ger vaccin till 12-åringar

I dag rekommenderas i normalfallet inte barn och unga under 16 år  att vaccinera sig mot covid-19. Om det finns en bakomliggande sjukdom ska man ta kontakt med behandlande läkare. Men om smittspridningen ökar under hösten bör svenska myndigheter även vaccinera samtliga ungdomar i åldern 12 till 15 år, menar expertgruppen.

 – Egentligen är det ingenting att vänta på, och de flesta länder ger redan vaccin ner till 12 års ålder. Men vi ville vara tydliga med att just de utsatta grupperna, de äldre, viss vårdpersonal och ovaccinerade, har högst prioritet.

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Forskarna betonar att vi fortfarande befinner oss mitt i pandemin, och att ytterligare åtgärder krävs för att fler ska vaccinera sig.

– Den gruppen innefattar både de som inte vill, men även de som inte orkar eller har kommit sig för. Där behöver vi underlätta så mycket som möjligt, genom att ge bra information och göra det enkelt att komma på drop-in-vaccination, till exempel, säger Gunilla Karlsson Hedestam.

Här går rapporten från Kungliga Vetenskapsakademien att läsa i sin helhet.

 

 

Text Oskar Alex
Publicerad

Medicin & hälsa

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor