Annons

Fem olika antibiotika testas på en tunn hinna av bakterier. En stor genomskinlig yta runt ett prov visar att bakterierna har dött. Två prover saknar effekt. Bakterierna är resistenta.

Bild: 
iStock

Världen slukar allt mer antibiotika

Eftersom jordens befolkning ökar är det begripligt att läkemedelsbolagens försäljning av antibiotika också ökar. Men en ny studie visar att försäljningen ökar snabbare än befolkningen, räknat i dygnsdoser per tusen invånare och dag.

Författare: 

Publicerad:

2018-03-26

Mellan åren 2000 och 2015 steg den försäljningssiffran globalt med närmare 40 procent. För låg- och medelinkomstländer var ökningen dubbelt så stor, enligt data från 76 länder.

År 2000 var andelen som tog antibiotika högst i världens rika länder som Frankrike, Nya Zeeland, Spanien och USA. År 2015 tog låg- och medelinkomstländer fyra av sex placeringar högst upp på listan: Turkiet, Tunisien, Algeriet och Rumänien.

Forskarna som har sammanställt statistiken bedömer att världens konsumtion av antibiotika fram till år 2030 kan öka med ända upp till 200 procent, och påpekar att en större konsumtion leder till en ökad risk för att bakterier ska utveckla antibiotikaresistens.

För att vända trenden krävs bland annat bättre hygien, mer heltäckande vaccinationsprogram och säkrare diagnosmetoder, skriver forskarna i tidskriften PNAS

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

1

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
11 nummer 859 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Kommentarer

Jag håller med vi har använd för mycket antibiotika det skapar motstånd mot bakterier och det blir svårare att bota som min farmor sade :lite skit renar magen efteråt må bra :

Lägg till kommentar