Annons

Ungdomar som testat att vejpa (röka e-cigaretter) löper större risk än andra att också prova riktiga cigaretter.

Bild: 
iStock

Vejpare blir rökare

Att röka e-cigaretter har fått ett eget ord: att vejpa. Det är en försvenskning av engelskans verb to vape, bildat av vapour (ånga, dimma).

Annons

Publicerad:

2016-01-25

Nu har amerikanska forskare kommit fram till att ungdomar som har provat att vejpa löper närmare tre gånger högre risk än icke-vejpare att inom ett år också ha rökt vanliga cigaretter. Sambandet är oberoende av en lång rad kända sociala och psykologiska faktorer som ökar risken för att börja röka, enligt en rapport i tidskriften Tobacco Control.

Slutsatserna bygger på enkätsvar från 2 338 skolelever på Hawaii som i början av studien var omkring 15 år gamla. Forskarna anser att resultaten stödjer tanken på att regler som begränsar ungdomars tillgång till e-cigaretter gynnar folkhälsan.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.