Annons

vindkraft i öknen

Stora vindkraftsparker i öknen påverkar vindar och luftströmmar så att klimatet ändras lokalt. Det leder bland annat till mer regn. 

Bild: 
iStock

Vindkraft ger mer regn i Sahara

Stora sol- och vindkraftsparker i Sahara-öknen ger inte bara förnybar el, de bidrar också till ett förändrat klimat med mer regn visar en ny studie.

Annons

Publicerad:

2018-09-06

Om Sahara skulle täckas med stora sol och vindkraftparker skulle det leda till mer än dubbelt så mycket nederbörd visar beräkningar från bland annat amerikanska University of Maryland.

Forskarna har använt klimat- och växlighetsmodeller för att simulera vad som händer med klimatet om den förnybara energin byggs ut i stor skala. Resultatet visar att vindkraftsverken påverkar vindar och luftströmmar medan solpanelerna minskar solljuset som annars skulle reflekteras från sanden.

Enligt beräkningarna, som presenteras i Science, leder dessa förändringar till att nederbörden mer än fördubblas lokalt. Framförallt gäller detta i Saharas södra delar där öknen övergår i savann. Den ökade nederbörden ger i sin tur ökad växtlighet vilket leder till ännu mer regn.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.