Marcus Wandt reser till ISS i kväll 18 januari

I kväll den 18 januari ska Marcus Wandt resa till den internationella rymdstationen ISS. Gårdagens planerade avresa har flyttats fram till i kväll.

Publicerad

Den svenske astronauten Marcus Wandts avresa till ISS har flyttats fram två gånger. Bild: Axiom Space

Uppdaterad 20240118.

Det först angivna datumet 9 januari sköts fram på grund av att det sammanföll med en annan uppsändning från samma plats. Därefter planerades uppsändningen till i går den 17 januari klockan 23.11 svensk tid från Kennedy Space Center i Florida, USA. Den 17 januari meddelades dock att Marcus Wandts avresa har flyttats fram till i kväll torsdag 18 januari klockan 22.49 svensk tid.

Orsaken till att uppskjutning inte blev av som planerat igår var att man skulle undersöka system kopplade till de fallskärmar som används vid återinträde i atmosfären och vid landning, enligt svenska Rymdstyrelsen.

Det är vanligt att raketuppskjutningar blir fördröjda, inte minst på grund av väderförhållanden. Schemaläggningen kommer alltså att kunna ändras fler gånger.

Marcus Wandts resa arrangeras av företaget Axiom Space och ska göras med en Dragon-farkost som skjuts upp med en Falcon 9-raket från Cape Canaveral i Florida, USA.

Rekordår i rymden

Under 2023 har hittills 200 raketer skjutits ut i rymden vilket är rekord. Det slår det tidigare rekordåret 2022 då 174 raketuppskjutningar placerade 2 478 objekt (satelliter, farkoster, rymdsonder och så vidare) i rymden.

Ett annat rekord som satts under 2023 är antal personer i omloppsbana samtidig – i maj var så många som 17 personer på ISS och den kinesiska rymdstationen Tiangong.

Forskning & Framsteg besökte nyligen Marcus Wandt under hans förberedelser på astronautcentret i tyska Köln, läs reportaget här.

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 tidningsnummer om året och dagliga nyheter på fof.se med kunskap baserad på vetenskap.

Beställ idag
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor