Annons

Dålig teknik

Författare: 

Publicerad

2016-12-04

Vår dammsugare kan inte köra över sin egen sladd. I stället föser den sladden framför sig när jag drar i den. Ibland när jag byter riktning hörs en duns och ett skrapande ljud. Den ligger nu på rygg, i full färd med att skrapa upp ett blått streck på vårt vita golv. Jag vänder den rätt och fortsätter städningen. Plötsligt far den upp i varv. Slangen har kommit åt det känsliga motorreglaget på ovansidan. När det är dags att avsluta hyser jag en förhoppning om att sladden ska vindas upp. Det går nästan. Sladdvindan tröttnar som regel med en meter sladd kvar.

Jag pratar alltså om en ganska dyr dammsugare. Ganska tyst också om man får tro det stora teknikföretaget som tillverkar. Min pappa jobbade där en gång i tiden. På utvecklingsavdelningen. Jag tror inte att han hade godkänt designen. Han hade nog inte heller gillat att motorn inte går igång förrän en god stund efter att startknappen tryckts in. Eftersom man tror att man tryckte för löst så trycker man en gång till, lite hårdare. Och då stannar den.

Våra tidigare dammsugare hade också en del fel. Men inte så många. På en gång. Alltså - dammsugare har serietillverkats i över hundra år. Och så släpper man ut en produkt på marknaden ungefär som om det var den första. Varför lär sig inte företagets designers och produktutvecklare av historien?

Newtons tredje lag verkar numera vara helt okänd för en stor mobiltelefontillverkare. Av- och på - knappen är placerad överst på högra sidan, och volymknapparna på andra sidan. Håller man på vanligt sätt om mobilens bägge sidor och vill stänga av så blir resultatet i stället att volymen går upp.  

En annan festlig teknisk tillbakagång mötte jag på jobbet. En toalett hade renoverats och ny inredning monterades. Här ingick en toapappershållare. Det fiffiga var att den hade matats som ett pistolmagasin med ett antal rullar som låg ovanpå varandra, inlåsta. Gravitationen skulle se till att den tomma rullen underst matades ut och en ny rulle lade sig på plats. Produktdesignern verkade dock ha glömt bort en sak. I kombination med det fysiska fenomenet friktion förhindrade gravitationen den nedersta rullen att snurra. Så det blev mest småbitar av papper att klara av bestyren med.

Det går att fortsätta i den här stilen. Jag borde kanske sluta här. Det kan verka grinigt att ta upp sådant som att de nya pappershanddukarna sitter ihop. Så i stället för en, eller möjligen två, så kommer ett helt gäng ut ifrån hållaren.

Det känns som att jag har en spaning här. Vissa nya teknikprylar är helt enkelt sämre än tidigare. Är det pengar bakom? Eller är någon bakom flötet? Kommentarer emotses tacksamt.

4

Kommentarer

Jag har turligt nog en äldre dammsugare (från det stora teknikföretaget [E]). Sladdvinda m m funkar bra, men slangkvaliteten är dålig. Lagad, funkar ännu, men hur länge?
Ett försök till svar:
Nya prylar MÅSTE vara vidareutvecklade eller billigare. När utvecklingen står och stampar, blir det mer av kosmetiska ändringar. Till slut är det priset som styr - därav skenande kvalitetsbrist. Krånglande knappsatser till portkoder, kyl/frys/tvättmaskin som lägger av efter några år, fönster måste bytas inom 10 år, röranslutningar med packningar som äts upp av vattnet på max 10 år, ventilationsfläktar som skär ihop inom 10 år, bilbromsar som måste bytas efter 5 000 mil - allt vad man upplever som teknikberoende (som vi ju alla är).

Allt som beskrivs i ovan inlägg, är tyvärr bekant. Dock inte synpunkterna på dammsugaren! Har en från samma producent, men den gör inget av det beskrivna. Den åker över sin egen sladd, den har samma varvtal hela tiden, om jag inte själv ändrar det, och sladdvindan tar hand om sladden ända in till slutet. Fantastiskt, jag har nog haft tur.
Beskrivningen av de idag så moderna hållarna för toalettpapper stämmer på pricken. Dessutom är dessa behållare låsta, så det är lönlöst att försöka göra något åt saken - rätt frustrerande m a p dess betydelse för ärendet.

Haha, kan bara instämma. Tekniska prylar och "smarta lösningar" blir bara sämre och sämre. Och varför måste vi ha smarta lösningar till allt? Det har jag aldrig förstått. Menyerna i min nya smartphone är totalt ologiskt uppbyggda. Man blir bara frustrerad. Kan det ha något att göra med att man har fyllt 40?

Absolut detta låter inte som så bra produkter! Men jag förstår inte riktigt vad du menar med telefoner och vart du tycker att man skall ha knappar. Jag har nog aldrig av misstag och pga dålig produktutveckling kommit åt en avstängnings eller volymknapp på min telefon (har iPhone). Det är nog mer en personfråga vad man föredrar vart knapparna ska sitta och hur klumpig man är. Alla är vi ju olika. Jag tror absolut det kan vara pengar bakom i så fall varför viss produktutveckling blir dålig. Vinsten med att ha ett företag är just att tjäna pengar. Hur gör man detta då? Jo som jag har lärt mig i samhällsekonomin i skolan så når man ut till en målgrupp med hjälp av utbud och efterfrågan i en marknadsekonomi. Utvecklingen inom självstyrande damsugeutvecklandet har lite stannat av, fler köper istället sladdlösa robotdamsugare som gör jobb åt än och där använder företagen förmodligen mer sin energi och resurser för produktutveckling. Det behövs inte längre utvecklas så många mer och bättre damsugare som man styr själv då de antagligen inte kommer att finns så många av dem om några år. Kanske därför det blir lite slarv med dålig produktutveckling för damsugare som man styr själv tänker jag.